Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uprchli nám uprchlíci

Hořká komedie jak vyšitá. To připomíná útěk iráckých uprchlíků do Německa. A vlastně ona trapná příhoda je příznačná pro celou uprchlickou krizi: od ,,wir schaffen es'', přes kvóty, až po zavánějící handl s Tureckem.

Nutno říci, útěk části iráckých uprchlíků, kteří přišli do Čech v rámci programu na pomoc uprchlíkům Nadačního fondu Generace 21. Ale to nic nemění na tom, že Iráčané zkušeně využili nabídky nadace, aby se dostali, pokud možno co nejlevněji a bezpečně, do Německa. A milá bohulibá nadace jim k tomu posloužila jako cestovka. Ostatní nedorozumění, eufemisticky řečeno, okolo jejich pobytu v České republice byla jen zástěrkou pro vylepšení jejich vlastního obrazu a zdůvodnění odjezdu k našim západním sousedům. Ubozí uprchlíci v rukou xenofobních Čechů. Však se jim dostalo od některých náležitého politování: my Češi nemáme zkušenosti s jednáním s uprchlíky, nevzali jsme v potaz jejich orientální kulturu (a nesmlouvali s nimi o všem, jako na bazaru), podcenili jsme jejich frustraci a tak dále. Prostě jsme neudělali všechno proto, abychom je u nás udrželi a společnými silami je integrovali do naší, tak trošku xenofobní, společnosti. Vrcholem této ostudy pak bylo chování německé policie k řidičům, kteří je do Německa odvezli.

Chování těchto uprchlíků plně koresponduje s projevy uprchlíků v celé této migrační krizi a vyvrací některé mýty o uprchlících, šířené evropskými politiky, masmédii a všemožnými neziskovými organizacemi. Tato tvrzení, v konfrontaci s realitou, dostávají někdy až komický nádech. Zůstaneme-li u těchto ,,našich'' uprchlíků, předně se musíme ptát, proč člověk, prchající před hrůzami čehokoli, má ještě tolik síly, že odmítne nabízenou pomoc v nouzi a tvrdošíjně trvá na svém právu vybrat si, od koho pomoc přijme. A zřejmě zcela intuitivně nějak vycítí, že ta správná pomoc se dostane v Německu, Švédsku, Dánsku či Anglii. Proč pomoc hledající a potřebný, osočí svého hostitele, že nebyl dost pohostinný, a že tedy se ten potřebný musí poroučet a hledat pomoc jinde. A to je symptomem současné uprchlické vlny, uprchlíci si chtějí sami vybrat, do které země zamíří a kde budou hledat pomoc. Po všech útrapách cesty, po hrůzách války, mají dost síly na to, vyvzdorovat si svou zemi zaslíbenou, třebas i porušováním zákonů, bitvami s policajty a nekonečným emočním vydíráním Evropanů, kterým morální imperativ zděděný po křesťanských předcích, nedovoluje odmítat pomoci bližnímu v nouzi. V tom jim pomáhá ,,pátá kolona'' přímo v Evropě, složená z politiků, bruselských byrokratů, různých neziskových organizací a nadací, kteří sebemrskačsky, za celou Evropu, na sebe berou vinu za všechny uprchlíky světa a zcela bez pudu sebezáchovy je všechny zvou do Evropy. Tito dobroserové, puzeni nutností konat dobro za každou cenu, nedbají varování střízlivých, neopojených nektarem dobra. Nedbají nesouhlasných hlasů voličů, označujíc je v lepším případě za xenofoby, v tom horším na ně přímo posílajíc policii. Politické oponenty, mající jiný názor řešení uprchlické krize, zcela bez skrupulí, nedemokraticky šikanují a kriminalizují, odvolávajíc se neustále na mantru dobra a  jakýchsi evropských hodnot.

A přitom se jim podařilo ,vytvořit'' uprchlíka, který, byť se o to snaží, se nemůže porovnávat s uprchlíky z předchozích emigračních vln. Oni mu propůjčili nymbus nedotknutelnosti, naučili ho znát jen svá práva, kterých se dožaduje za každou cenu. Naučili ho pocitu vlastní výlučnosti, který mu umožňuje vybírat si od koho pomoc přijme a od koho ne a dokonce pomocí opovrhovat, či ji neústupně vyžadovat. Naučili ho mlátit se s policií, vzdorovat, blokovat silnice, nedodržovat zákony, vydírat. Umožnili mu dokonce opovrhovat, většinou beztrestně,  svými zachránci a jejich hodnotami! Dovolili mu vzít si sebou své krutosti, nenávisti a intoleranci. Ne, to není uprchlík z roku 1945, 1948 či 1968. Tento uprchlík je zcela jiný. Tak jako je jiná Evropa. A přesto není ničím vinna, aby musela podstoupit cestu vlastní zkázy.

 

Autor: Petr Horký | středa 6.4.2016 2:06 | karma článku: 42,10 | přečteno: 2217x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik