Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Saňákovo vidění, válec na cestách a růžovky na víkách

Jen jsme vypadli z pražského Strahova, jdeme od porážky k porážce. Sice se nekonají soupeři zvučných jmen, ale přesto to nějak nedáváme. Ovšem trenéři to vidí růžově. Ale co si budeme povídat, rozhodující bude liga. Takže o co go.

Tak jako špičky českého fotbalu, i my se soustřeďujeme v Marbelle a užíváme si sluníčka do aleluja. Sparťanský web nás pak zásobuje vtipnými komentáři a selfíčky z místa dění. Díky nim víme, kdo s kým spí, kdo co jí a jak moc si to tam sedá. Kdo udělal jaký pokrok, kdo se už skoro jistě uzdraví a hlavně, že všichni makají na tři sta procent. Všechno nalakováno bez mráčku, jen Hašek je tabu (zrádce jeden) a dva zápasy jsme už stačili rupnout.

Jen jsme vylítli z rodné hroudy, už nějak nevíme, jak vypadá radost z výhry. No, kdyby šlo o soupeře z řad těch těžších, neřkuli z těch nejtěžších, dalo by se to ještě nějak uhrát na jejich sílu. Nebo třeba na těžký nohy z přípravy (oblíbená to výmluva českých luhů a hájů). Ale takhle si musí odpovědní uvědomit, že fanoušek, který cestuje z Prahy až do Španěl, aby viděl porážku našich borců od Bodo/Glimt, asi nebude zrovínka optimisticky naladěný na jaro. Ano čtete dobře, Bodo/Glimt. Přiznejte se, spousta z vás do pátku ani netušila, že něco takového vůbec existuje. Ruku na srdce! Přejdeme-li předchozí prohru z týmem třetí španělské ligy! s tím, že hráli mladí a nezkušení, v pátečním zápase s Nory tohle neplatilo. Nastoupili všichni, kterými se tak nějak počítá (ačkoliv si to o Grajciarovi a Karlssonovi nemyslím), dokonce v záloze opět s Bořkem a Kangou. Takže kde byl problém, neporazit norského vícemistra? 

Tak těžké nohy to tentokrát nebyly. Teda nohy v tom byly, ale nějak "dřevaté". Prostě jsme nehráli tak, abychom soupeře přestříleli, když už si od něj necháme dát dva fíky. Koho bude jednou zajímat, že Kanga nedal penaltu, že Hlóža nastřelil břevno, že Tetteh to v ložence dá jenom do tyče (jako obyčejně)? Co bylo platné, že jsme měli "tlak na míči" a dominanci (kouzelné slovíčko) ve středu hřiště, když jsme stejně prohráli? Mám to říct? Na prd!

Bylo by ovšem až s podivem, kdyby byli trenéři po zápase nějak načuření a nedej bože zklamaní. To se u nás nenosí. Trpiš je jedna z mála čestných výjimek, co se nebojí nazývat věci pravým jménem. Naopak, pan Saňák, který zastupoval nemocného Jílka (Bůh dej, ať to není korona virus), viděl všechno, jako vždy, velmi pozitivně. Sice se nevyhrálo, ale bylo tam vidět vše, co se snažili spolu se svým guru do hráčů dostat už od loňské letní přípravy. Tedy všechny prvky moderního fotbalu, minimálně takového, jaký předvádí Slávie. Tedy šup sem, šup tam, pocem kam jdeš a všechno v neuvěřitelném tempu, které soupeři vytíralo zrak a nutilo k chybám. 

No pochopitelně! Každý jsme koukali na jiný fotbal! Za mně to byla jenom upachtěnka, bez nějakého systému. Jen dobývání pokutového území pozičně dobře postaveného soupeře. Ale dobývání jalové, bez nápadu a momentů, při kterých by se fandovi tajil dech. Pak stačily dva výpady do naší ne zrovna jisté obrany a bylo vymalováno. Z hráčů mě nepřesvědčil nikdo, že by se měl na jaře vyšvihnout mezi elitu a vykopat si přestup třeba k Součkovi. Ani Bořek (i když přihrávka na gól byla excelentní), ani Hlóža, ani nikdo. Možná jen Krejčí byl na pochvalu. Jinak jen odpracovaný zápas v přípravě.

Ale ono je to nakonec opravdu jen otázka pohledu. Když jsem ještě kopal fotbal, tedy v dobách kdy se používaly výrazy jako bek, halfbek, forward nebo centrforward, nám Jiříček Drahotů blahé paměti vtloukal do hlavy, že buď balón zpracuji a jsem ve výhodě a nebo jsem dřevák, nezpracuji ho a jsem v souboji plonkový. Že buď dáme více gólů jak soupeř a vyhrajeme, a nebo prostě nedáme a prohrajeme (a pak jdeme třeba z Peček pěšky). Kdyby Jirka ještě žil, asi by se divil, kam se vytratila jednoduchost z fotbalu. Protože v době "šestek", "desítek", "osmiček", "tlaku na míč", nebo "silných na míči", lze totiž i porážku s bezejmenným soupeřem vidět pozitivně. 

A takhle to vidím já. Mějte hezkej tejden.

 

 

Autor: Petr Horký | pondělí 3.2.2020 11:47 | karma článku: 14,82 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik