Zápisník zuřivého Sparťana: To byl fičák pane Kotal, co?

28. 05. 2020 22:46:57
Po měsících koronavirového útlaku vyběhli sparťanští hráči znovu k ligovému mači. Natěšený fanoušek sice musel oželet svou přítomnost na stadiónu, ale nežbrblal. To až poté, co mu letenští boys naservírovali tak nechutný výkon.

Na Letné hrála Plzeň a za normálních okolností by to byl svátek fotbalu. Tedy i v podmínkách naší ligy, kdy i několik jednookých může být králem. Každopádně, po dlouhých, neuvěřitelně se vlekoucích měsících fotbalového půstu, způsobeného rozdováděným čínským virem, jsme se dočkali. A natěšeni jsme vytáhli do otevřených-neotevřených hospod a restaurací, abychom je na chvíli proměnili v pulsující, fandící tribuny, a ve stínu orouškované obsluhy drželi palce našim borcům. Netuše nic záludného (Žižkov byl zapomenut, stejně ho nikdo neviděl), jsme doufali ve vzrůstající trend obrození nám milého klubu. V myšlenkách jsme byli u pětiflastrového ponížení Baníku a jednobodového vyloupení Edenu. A věřili jsme! Ach, jak jsme byli naivní. Každá víra sparťanského fanouška musí být po zásluze potrestána. No a Plzeň trestala, skoro v suchém triku.

Soudě podle pozápasových hlubokomyslných žblebtů pro novináře, musel by jeden nabýt dojmu, že vše bylo fakt oukej, jen nás zradila koncovka a Plzeňáci byli efektivnější. Jako že vážně moc nechybělo a v drtivém tlaku v závěru zápasu jsme jen tak tak nevyrovnali. Plzeň dala o gól více, protože měla holt více štěstí. Punkt, tečka, jedeme dál. Tentokrát pro tři body do Karviné. No úplně jsem se viděl v Stračatelově nebo Ščasného době. Všichni jsou bagr, jen my jsme letadlo. Tedy srozumitelně, hráli jsme výborně, jen soupeř vyhrál. Čekal bych to ještě od Jílka a Saňáka (jejich navýsost pozitivní hodnocení zpatlané zimní přípravy v Marbelle pomalu vstoupilo do legend), ale od Kotala? Člověka veskrze střízlivého a korektního, který se i přes malinko pokročilejší věk drží moderního pojetí fotbalu a má všech pět pohromadě? Jeho hodnocení zápasu s Plzní však mělo blíže spíše k blábolení pacientů fiktivního blázince v cimrmanovské hře "Lijavec". To, že to tak pozitivně hodnotili i hráči, nějak neberu. Hodně hlavičkují a tak to možná bude nějak souviset s jejich nezřízeným sebevědomím.

Především je nutno napsat (říci, zvolat, zařvat, přiznat), Plzeň byla od začátku o tisíc parníků lepší. Jejich svižný, nápaditý fotbal, s neustálým pohybem nahoru a dolů, napadáním a presováním, přiváděl rudé borce do nedbalek. Kontrast byl tak velký, že mi místy přišlo, jako by Plzeň hrála přípravu proti druhé lize. Holt Gul'ova medicína zjevně zabírá. To na naší střídačce se šíří nějaký zatracený virus. A ne ten koronavirový. Všichni naši trenéři jím napadení, stojí zasmušile a rezignovaně opřeni o střídačku (případně usazeni na lavičce), v očích vyhaslý žár a netečně sledují dění na hřišti, aby poté žvanili do televize něco o výborně odehraném zápase. Zjevně jim přepíná něco v mozku. Většinou sledují jiný zápas, než ten, který je vysílán v televizi. A tají to před námi.

Psát o tom, že prim u plzeňských hráli bývalí hráči Sparty, by bylo nošení ořezaných tužek do lesa. To je už jakýsi evergreen naší ligy. Hráč pro Spartu nepoužitelný, jinde rozkvete jak sněženka na jaře a svými výkony si říká o repre dres. Brabec i Čermák patřili na hřišti k nejlepším a svými výkony dalece přehrávali své rudé protějšky. A takových příkladů bychom našli mnoho. Bohužel, nejen v minulosti, s kterou jsme se chtěli vypořádat s příchodem Rosického do funkce sportovního ředitele. Na Letné i nadále pokračují v přehmatech i pod legendárním a nedotknutelným "Rosou". Možná se to trochu koriguje, ale stále to není ani na trojku. Spíše bych dal nedostatečnou. Personální politika Sparty je stále na úrovni druhotřídního mančaftu. Skoro to vypadá, že hraje ten, kdo přijde zadarmo (nebo skoro zadarmo, viz poslední "nákup" brankáře ze Žiliny) a kdo na nás zbyl. A skoro to vypadá, že "Rosa" dostal od majitele za úkol, po Italově neskutečném vyhazování si z kopýtka, důsledně šetřit. Tedy zejména na hráčích. No a Tomáš se toho drží. A nebo je prostě ještě nezkušený (neschopný, dosaď co se ti líbí).

Zápas s Plzní nám ukázal nahatou pravdu a potvrdil obecně známé teze. Tedy, že do zaběhnuté sestavy se nesahá a na experimenty máme přípravu. Ovšem my jako pionýři pokroku musíme být nestále napřed. A tak Kangu dáme na pravý kraj zálohy, aby nám zmasakroval Vindheima a sám sebe utopil v nevýraznosti, rozbijeme funkční stoperskou dvojici a necháme sedět Frýdka asi proto, že nechce prodloužit smlouvu na Letné, obrozeného Moberga Karlssona necháme kvasit na lavici, aby nám pak za pár minut na hřišti ukázal, že to byla chyba (a hlavně jsme tím rozbili jakýsi automatismus Moberg - Vindheim). Neustále lpíme na zachránci Bořkovi, ačkoliv nám Kanga, i při té mizérii na na kraji hřiště ukázal, že jeho letní odchod bude tak velkou ztrátou, že se ještě budeme divit. A Hložek? Ačkoliv byl jediný, který dokázal trochu pozlobit obránce Plzně (a ti se na něm žlutili), raději jsme ho vytřídali, asi aby nám ho nevyfoukli agenti z jiných lig. A to že se k tomu propůjčil i Kotal, je jen už takovou třešničkou na dortu.

Jedno je však jisté. Všem těm Procházkům, Mádlům, Tvrdíkům a jiným nepřejícníkům, jsme ukázali, že naše podpora dohrání ligy v plném rozsahu nebyla vedena touhou dostat se do pohárů. Poněvadž to bychom hráli úplně jinak.

A takhle to vidím já. Zůstaňte zdraví a roušky už noste s rozmyslem.

Autor: Petr Horký | čtvrtek 28.5.2020 22:46 | karma článku: 29.21 | přečteno: 1067x

Další články blogera

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 323 | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 500 | Diskuse

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 905 | Diskuse

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma článku: 39.19 | Přečteno: 7452 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 125 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 311 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.07 | Přečteno: 141 | Diskuse

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 363 | Diskuse

Jiří Beránek

Slávie je na výjezdě, město se třese

Fanoušci Sparty byli před čtvrtečním osmifinále s Liverpoolem hodně natěšení, že by v jejich současné formě mohli vedoucí tým Premiere League potrápit a při troše štěstí třeba i postoupit. Realita však byla odlišná. Jedním slovem

10.3.2024 v 10:01 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 856

Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...