Zápisník zuřivého Sparťana: Kangovo odcházení, Pavelkovo přicházení a další letní srandy

11. 08. 2020 22:24:35
Po sezóně se jako vždy rozeběhla horečnatá vyjednávání o příchodech a odchodech ve všech ligových klubech. I na Letné, která v posledních letech v této dovednosti dost ztrácela a často cílila hodně vedle. Adié a jak to bude letos?

Hned na úvod lze přiznat, že posilování Sparty letos vypadá o dost lépe než v minulých letech. Dosavadní posily nás přesvědčují o tom, že se na Letné opravdu poučili z minulých "(ne)pořádků" a přestupové období vzalo jako příležitost mužstvo posílit, ne rozklížit.

Zatím se všechny dotažené přestupy jeví jako adekvátní tomu, v jaké situaci se nacházel tým po předpokládaných odchodech po jarní části sezóny. Hned několika hráčům končila smlouva nebo hostování. A nebyla to zrovna jména z okraje lavičky: Frýdek, Costa, Kanga nebo vyděděnci (ale zkušení hráči) Kaya, Mandjeck, či nadějné mladé pušky jako Hancko či Grajciar (oba na hostování z italské Serie A), ale i sparťanská budoucnost Drchal s Fortelným, či jarní skokan (měřeno výkony) Lukáš Štětina. Ti všichni (a další) museli nějakým způsobem řešit svou sparťanskou budoucnost (či minulost). Vzhledem k tomu, jakým způsobem se tým prezentoval v pokoronavirové části ligy, šlo opravdu o zásadní řez do týmu, který se jen sotva vzpamatoval ze šmejdské práce Kotalových předchůdců a už se musel znovu třást o svou budoucnost.

Největší porci této "adventury" si na svá bedra naložil sportovní ředitel Rosický. Pochopitelně, on je zodpovědný za uskutečňování klubové strategie a svých vizí, se kterými si do manažerského křesla kecnul. A tady je na místě potřeba zmínit, že jeho práci fandové doposud nehodnotili příliš pozitivně. Nebylo divu, legendární Rosa (tedy jako legendární fotbalista) svými prvními manažerskými počiny na Letné budil mezi fanoušky spíše nervozitu a po na začátku letošního jara dokonce i vztek. Fotbalový "malý Mozart" se pro mnohé z fanoušků stal symbolem, či potvrzením, toho, že ne každý skvělý hráč může být i skvělý manažer nebo trenér. Podržení Ščasného ve funkci, neschopnost přesvědčit nejlepší hráče tuzemské ligy, aby šli čutat na Letnou (a ne do Edenu nebo do Plzně) a hlavně až komická podpora neschopného Jílka, kterého si sám vybral, mu v očích mnohých velmi uškodila. V souboji se zkušenými "šíbry" (nebo kvalitnějšími?) z konkurenčních klubů většinou prohrával. Zejména Slávie s Nezmarem (a čínskými státními penězi v zádech) připravovala Rosovi nejednu bezesnou noc (pokud tak chceme vzletně nazývat porážky). Na koho "malý Mozart" ukázal, toho mu Slávka vyfoukla před nosem. Proto se často rozhlížel za českými pohraničními kopečky, ale ani to mu mnoho slávy nepřineslo (ačkoliv, jak se později ukázalo, třeba u Karlssona by to nemuselo být tak marné). K tomu všemu se proslýchalo, že Křetínský už odmítá platit nesmyslné částky za hráče (a hráčům) a tak měl Rosa před současným přestupním termínem opravdu napilno. Měl dokázat, že dokáže své vize uskutečňovat i ve skromnějších podmínkách, než na jaké by byl sparťanský sportovní ředitel zvyklý.

Jisté je, že tentokrát k tomu má daleko fundovanější osobu v osobě trenéra Kotala. Trenér, který má přehled o sparťanských nadějích z vlastní líhně, nebojí se je zapracovat a umí s nimi pracovat, je pro sportovního ředitele, jenž musí šetřit, k nezaplacení. Jaký rozdíl oproti Ščasnému, který nadějné sparťanské mládí přehlížel jako širé lány (viz jeho trapárna s mladými v poháru, nebo zatavení Drchala), či Jílkovi, jenž byl ohledně mladých předpodělán, protože se třásl o své místo na slunci (a přitom byl na Letnou brán právě jako trenér, jenž se nebojí mladým dát šanci). Kotal je záruka, že každoroční rajzování sparťanských nadějí po hostováních je, snad, u konce. Ostatně to byla i Rosova vize, dávat více příležitostí svým odchovancům a ne je nasírat a posilovat ligovou konkurenci. Nebo si snad myslíte, že by nám "utekl" Schick, kdyby do toho mohl mluvit Kotal? Já tedy ne.

Na nové příchody se hledí s nadějí a optimismem. Ostatně, kdo by si dovolil zpochybňovat příchod reprezentačního stopera, či někdejšího odchovance, který si v Itálii rozšířil své fotbalové dovednosti a svůj repertoár na levé lajně? Oba příchody měly smysl. Láďa Krejčí má motivaci se znovu prosadit do repre a je kovaný Sparťan. Čelůstka v cizině vyrostl v oporu reprezentace a jeho kvality uznává i trenér Šilhavý, protože i za všeobecného mediálního nadšení ze slávistické obrany, má v repre své místo. Další příchody mohou jen překvapit: Minčev i Holec si své místo v první lajně musí tvrdě vybojovat. A zdá se, že i konečně platí, pokud nejsi stopro lepší než odchovanec, nekupujeme a děkujeme.

Hodně se řešilo, zda se povede udržet Hancka a Kangu. Hancko je v obraně persona number one, lídr a neopáskovaný kapitán týmu (sorry Dočkale). V médiích se probírala jeho cena, za kterou ho byla Fiorentina ochotná uvolnit. Povolaní odborníci všech stran namítali, že za ty peníze (tedy pokud je Sparta zaplatí) nedostane požadovanou hodnotu. Chovanec (sic!) dokonce na Hanckovi neviděl nic extra. A nebyl sám. Tradičně se do Hanckových kvalit naváželi novináři stranící spíše slávistickému Edenu. Všichni ti kritici by si měli uvědomit, že požadovaná suma za hráče není vždy odrazem jeho momentální kvality, ale zhusta poptávky a jiných okolností. Nebo si vážně všichni ti chytráci myslí, že ten ranec, který Fiat (pardon Juventus) zaplatil za Ronalda je opravdu adekvátní tomu, jaké výkony předvádí? Zachránil snad svět? Vymyslel vakcínu na čínský virus? Ne, nic z toho, "jen" hraje skvěle fotbal. Jsem jen laický bloger, ale tohle si opravdu umím spočítat, že za cenou hráče stojí spousta dalších vlivů, než jen jeho kvalita. Takže bych hodil zpátečku a zkusil se raději rozepsat o Rosově povedeném majstrštyku, když se mu podařilo Hancka udržet na hostování zadarmiko a případné peníze pro Fiorentinu (tedy opci) stáhnout na polovinu (ačkoliv mu jistě pomohla korona). Za mě složil zkoušku manažerské dospělosti. Potřeboval Hancka? Potřeboval! Má ho? Má! A to jsem ani já nevěřil, že to dopadne.

Jiný případ je Kanga. Tak "rozdílového" hráče Sparta už hodně dlouho neměla. Rozdělil úplně všechny a ke všemu mu to skvěle kopalo. Statistiky, techniku, přehled na place, to všechno měl přímo geniální (měřeno měřítkem naší koronaligy). Přesto mu vedení (rozuměj Rosa) nabídlo skoro hanebnou smlouvu 1+1. A jak známo, Kanga ji očekávaně nepřijal. A opět Kanga "rozděloval", pro jedny neschopnost a arogance sparťanského vedení, pro druhé jasný příklad toho, že si na Letné nenechají kálet (teda sr..t) na hlavu. A teď se v tom vyznejte! Čučíte na zápas, jasně vidíte, že Kanga všechny převyšuje, a pak se dozvíte, že dostal takovou nabídku smlouvy. Chce se vám brečet a letět na Letnou udělat v kancelářích "pořádek". Cestou "zavirovanou" Prahou asi trochu vychladnete a zkusíte v metru přemýšlet nad slovy Rosického, že....."Kanga předváděl to, co se od něj čekalo, pouhé tři měsíce po koronavirové přestávce. Takže možná dojedete na Letnou, před zavřeným stadiónem zařvete nesměle "blbouni" a vrátíte se domů. No, námět k zamyšlení. Když Kanga zahrál jen tři měsíce, pak Hancko a Štětina........? A o ty dva se jinak bojovalo, aby podepsali na Letné. Ne, Kanga to měl spočítané dopředu. A jenom tím, že byl prostě jiný. Byl svůj. A byl lepší než Bořek zachránce. Ale vůbec ho to nenaplňovalo. Bylo mu to jedno. Hrál si svoji ligu. A proto skončil. Jen čas (a příští sezóna) ukáží, bylo-li to dobře. Pavelka se zatím nehrne. A jestli vůbec!

Na konec bych si nechal srandu v podání nejmenovaného opavského činovníka, který prohlásil, že kdo si myslí, že šli kovídku naproti, je já nevím co (myslím, že pitomec). Tak tomuhle tupounkovi bych po pěti pivech vážně něco zlomil. Třeba iluze.

Mějte se fanfárově a věřte, léto s kovidem ještě nekončí. A zůstaňte zdraví!

Autor: Petr Horký | úterý 11.8.2020 22:24 | karma článku: 10.67 | přečteno: 321x

Další články blogera

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 324 | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 500 | Diskuse

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 905 | Diskuse

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma článku: 39.19 | Přečteno: 7452 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 856

Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...