Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Poločas snů. A není to málo Václave Kotaloviči?

Tak nějak nepozorovaně skončila letní příprava a začala opět liga. Znovu poznamenána koronou a rozhodnutími všemocných epidemiologů, se ve zdraví prokousala prvním kolem. Tři sparťanské body z Brna hřejí. Ale co ta druhá půlka? 

Těžce zdrcený Švancara v televizním studiu trefně poznamenal ve své frustraci z výsledku, že Slávie nebo Plzeň by načnutého soupeře dorazila a nasázela by mu co se do něj vejde. Ačkoli ani čtyři góly na soupeřově hřišti nejsou tak úplně marné, v kontextu odškrtnutých Budějek, které si Slávka namazala na nedělní odpolední chleba celkem šestkrát, se to jeví jako nedostatečný počin. Zvláště byla-li předpodělaná Zbrojovka zrálá na desítku (teď tedy vařím z vody). Nestalo se tak a druhý poločas jsme dokonce o gól prohráli (!).

Do nové sezóny jsme vstoupili s dvěma jasnými (nejasnými, viz chytrá horákyně) cíli: nenechat Slávce tak obrovský bodový rozdíl v tabulce a vrátit Spartu do Evropy. Super, já myslel, že cíle mají být co nejvíce konkretizovány, aby si pak jejich plnění nemohl každý vykládat podle momentální situace (viz předchozí ročníky, kdy se cíle měnily podle aktuální pozice v tabulce ve směru dolů: titul, kvalifikace Ligy mistrů, kvalifikace evropských pohárů, domácí pohár, jakékoli umístění). Ale budiž, po všech těch předchozích neúspěšných sezónách se musíme držet pěkně při zdi a moc se nechvástat, aby se nám nemohl někdo vysmívat. 

Z tohoto pohledu jsme do ligy vstoupili opravdu dobře. Tři body z Brna, od nadšeného nováčka, se počítají. Po "generálce" na soutěžní zápasy s Wolfesbergem jsem tak optimistický nebyl. Ať si každý říká co chce, zápas se nám moc nepovedl (řečeno dost kulantně). Skoro mě děsila hra záložní řady bez Kangy, ve které teď jeho roli převzal věčně divící se, pomalý zachránce Bořek. A hra obrany bez Hancka (ovšem s výborným Čelůstkou) také nenaplňovala předsezónní naděje (že pane Lischka!). Možná to bylo dané novým tříobráncovým systémem, ale spíše jsem to přičítal absenci Kangy (mého oblíbeného neoblíbence). I proto jsem první ligové kolo očekával spíše urputný boj (a připravoval se na mírné zklamání z bodu).

Za tyto pochybnosti jsem se byl schopen po první pětačtyřicetiminutovce bičovat do rozthání půlek. Skvělý úvod, snová produktivita a vcelku i obstojná hra jak směrem dopředu, tak i dozadu. V duchu jsem se omlouval Dočkymu a velebil jeho góly. Vypadalo to na večer, kdy padají desítky. Z tohoto exaltovaného pocitu mě vyvedla druhá půle. Komentáře a komentátoři sice vykládali něco o ztrátě motivace a podvědomého "šetření" se. Já si však myslím, že Zbrojovka vyměnila v poločase podělané trenky a začala konečně hrát fotbal. A ejhle! Najednou to hochům v rudých (bílých) dresech nešlo. Napadaná rozehrávka jen zřídkakdy dala vzpomenout na svou nápaditost a svižnost z první půle, spíše než co jiné připomínala těžce funící lokomotivu. Ztráty, chyby a zase ztráty, chyby. Vždyť o naší impotenci svědčí počet střel na branku ve druhém poločase. Pokud se nemýlím, tak velká nuda (pardon nula!). Tím pádem se obrana stávala přetíženou a tříobráncový systém (ke všemu ještě nezažitý) se ukazoval jako "nebezpečný" proti pohyblivé a rychlé hře, kterou se Zbrojovka prezentovala ve zbylé pětačtyřicetiminutovce. Dala nám krásného fíka a odehrála více než vyrovnanou partii. Suma sumárum, za mě, díky druhé půlce, rozpačitost a výkon na 50%. Tedy jako ve škole za tři. A to není proti nováčkovi zrovna skvělé vysvědčení. I když za tři body. Snad se kromě bodů chceme prezentovat i něčím víc. To aby jsme pak splnili předsezónní (ne)cíl, nezůstat hromadu bodů za těma z Edenu. Zatím máme stejně bodů, ale stejně jsou před námi......

Ne, nemaluji čerta na zeď, liga je na začátku. Ještě se může stát spousta věcí a pak je tady stále ta korona. Ta ještě může, ve spolupráci s našimi slavnými epidemiology, soutěží pěkně zahýbat. Tak to raději ne.

Na závěr ještě jedna (ne)malá poznámka. Skoro již tradičně se nám po přípravě tak trochu rozpadá mančaft díky zraněním. Je to až k neuvěření a je to každý rok. Možná by se nad tím hlavy pomazané v letenských kancelářích měly zamyslet. Vždyť to už není normální: Hancko, ital Láďa Krejčí, Karlsson, nebo třeba Polidar. To nejsou hráči z okraje lavičky! A k tomu připočítejme "posilu" Minčeva, o kterého se údajně prali přední evropské kluby. Nakonec se zjistilo, že nemá natrénováno a tak ještě není zralý ani pro ligu. No výborně. Už se můžu začít smát? Nebo si mám pobrečet? Takže ze tří posil je aktuálně bratelná jenom jedna? A není to málo, Tomáši Rosoviči? Ach jo.....Snad se nevrací staré pořádky.

Tak se klucí příště polepšete. A takhle to vidím já. Mějte se fanfárově a zůstaňte zdraví jak na těle, tak na rozumu.

Autor: Petr Horký | pondělí 24.8.2020 10:36 | karma článku: 12,06 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik