Zápisník zuřivého Sparťana: Hašek vrací úder, obrana kouzla zbavená a Bob plačka.

21. 09. 2020 13:14:41
V Karviné to bylo možná zábavné a jako příspěvek k zdramatizování zápasu dobré. V neděli se Zlínem už skoro trapné, neb opakovaný vtip není vtipem. A také, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až nám jich v Edenu nasypou pět.

Řeč je o naší obraně. Z dob Hancka a Štětiny v ní zbyl už pouze nikdo a také to tak vypadá. Po Jílkově chaosu změnil Kotal obranu v základní stavební kámen "nové" Sparty a dlouho to fungovalo. Vzpomeňme na pokoronavirovou dohrávku. Jen málokdo zpochybňoval, že Sparta (Kotal) konečně našla "svatý grál", tedy fungující stoperskou dvojici. Bohužel, kdeže loňské sněhy jsou. To by Sparta nebyla Spartou, kdyby si na problémy nezadělala vlastními silami (či s přispěním kohokoli). Ve zkratce, vychvalovaná stoperská dvojice H+Š se nám vinou zranění (jak jinak, my to už ani jinak neumíme) rozpadla a "náhrada", i možná kvůli novému systému 3 - 5 - 2, si zatím vůbec není jistá v kramflecích. A to se ve výrazivu ještě mírním, protože třeba za výkon proti Zlínu by obrana zasloužila nakopat do zadní části těla. Tedy máme tam Čelůstku, a pánbůh zaplať, protože něco mi namlouvá, že bez něj by to bylo ještě hůř. Bohužel, v současném složení obrany je Čelůstka jediná jistota vzadu. Lischka je minelář a občas má problém dostoupit hráče, Plechatý je zajíc, který se ještě hledá (a doufám, že také najde). První jmenovaný to ještě vyvažuje občasným centrem do vápna (však má dvě asistence), ten druhý se snaží co nejméně zkazit a tudíž největší počet přihrávek má směrem dozadu. Zlín (bože můj, Zlín!!!) naplno odhalil limity současné obrany; z každého balónu do vápna to zavání gólem, techničtí a pohybliví hráči přivádějí naše obránce v úžas a mnohdy mají od útočníků soupeře takový rozestup, jako by protikoronavirová opatření platila i na hřišti.

To co se v Karviné spláchlo útočným uragánem alá Hložek a ti ostatní, v neděli na Letné jaksi nefungovalo. Dali jsme si tradiční půlhodinku bez pohybu a nápadu vpředu, se zlínským agresivním dostupováním Dočkala (haló obránci! dostupováním) a obrana jen pomalu chytala zápasové tempo. Ke všemu mají naši soupeři jednu jistotu: s každým dalším ligovým kolem nám ze základní jedenáctky vždy vypadne nějaký hráč kvůli zranění. Tentokrát to byli hned tři, i když dva z nich kvůli koronaviru: Krejčí ml., Kozák a Vindheim (Kozák je sice v současné době náhradník, ale i tak má výbornou formu). A bylo to znát, ne že ne! Najednou jsme neměli pravého leštiče lajny (a máme ho vůbec?) a utopili jsme tam Láďu "Itala" Krejčího. Leváka jen tak pro info. Náhrada za druhého Krejčího Souček se sice snažil, ale klasický bijec a "sběrač" odražených míčů to není. Přesto nezahrál špatně, ale spíše bych ho viděl jako tvořivějšího zálohu, než defenzívu. No a při už známé dlouhodobé absenci našich klíčových obránců H+Š je to už řádně provětraná sestava. S tímhle tempem "výroby" zraněných hráčů má Slávka a Plzeň naději, že proti nim nastoupíme s béčkem. Apropos, kdo je na Letné zodpovědný za opětovný návrat zraněných opor do týmu? Tuším, že nějaký Anglán. Já jen, že si v rozhovoru po zápase Kotal posteskl, že neví co je s Hanckem, že s nimi ještě netrénuje.....

Nutno podotknout, že Zlín hrál velice jednoduše, výborně a tvrdě bránil a nevynechal žádnou příležitost k rychlému protiútoku (který při současném rozpoložení naší obrany skoro pokaždé zaváněl). A jeho techničtí Afričani byli na takového Lischku s Hanouskem zkrátka moc techničtí. Skoro to vypadalo, že na Letné nemohou prohrát. O co sympatičtěji působili na hřišti, o to méně v pozápasových rozhovorech. Chápu frustraci z prohraného zápasu, notabene výborně rozjetého. Ovšem každý jeden gól v jejich štrikovaném byl zcela regulérní. Ani z ofsajdu, ani z vymyšlené penalty. Ano můžeme se bavit o přísné penaltě na Krejčího (ale kontakt tam byl, sorry jako), jenže Dočkal ji neproměnil. Fíka si zcela regulérně do vlastní sítě prdnul Jiráček. Takže z mého pohledu není o čem. Ani o červené pro Jawa, proto jsou zlínské řeči o morálních vítězích, nebo o tom, že bez rozhodčích bychom nevyhráli, malinko trapné. Ale lze je pochopit, frustrace je také emoce.

Nakonec jsme tedy vyhráli, ale s klikou od blázince, dá se říci. Ba ne, zase tak veliká klika to nebyla, protože Ema má mísu a my máme Hložka. Panečku! Ačkoliv konečně hrajeme jako kolektiv, on přece jen vyčnívá. Během čtyř ligových kol se vyprofiloval v neoficiálního vůdce týmu. Pro připomenutí, je mu teprve osmnáct let! A táhne Spartu! Jasně, fotbal je kolektivní hra, na jednom hráči to nestojí. Ale máte hráče, kteří vám dělají rozdíl, třeba jako Messi v Barceloně nebo Ronaldo v Juventusu (pro škarohlídy, nesrovnávám Hložka s těmito giganty, ještě ne). Jejich význam poznáte v okamžiku, kdy se tomu kolektivu nedaří a tihle hráči to vezmou do vlastních rukou. Přesně to udělal Hložek v Karviné ( 2 góly, dvě asistence) a i v neděli se Zlínem (gól a parádní asistence). V obou zmíněných zápasech "kolektiv" šlapal vodu a nedařilo se mu. A právě Hložanovy góly ho nakoply zpět k vítězství. A znovu podotýkám, je to ještě mlaďoch......Takže se modleme, aby nepadl za oběť koroně nebo zranění. A nebo optimálně zlepšeme i výkon obrany, abychom měli klid. Protože třeba Slávie by toho mohla sakra využít.

Kromě korony Spartu v týdnu "napadl" i Hašek ml. (no starý si taky přisadil). Je známo, že se s Letnou soudí kvůli své výpovědi. Dlouho mlčel a my mohli jenom spekulovat co ho vedlo k takovým "frackovským" krokům, které před výpovědí udělal. Konečně se tedy vyslovil a my tak známe názor i druhé strany. Pokud je na tom všem alespoň zbla pravdy, tak potěš, jednat s hráči fakt neumíme. Což může vést k jejich nechuti hrát za Spartu. Ale osobně si myslím, že to chlapec trochu přifoukl, aby se udělal hezkým. Jenže znáte to, není šprochu, aby na něm.....Tak uvidíme kde je pravda, ale ta se, stejně jako čísla o počtech nakažených koronou, dá vysvětlovat všelijak. Zvláště mají-li to v rukách právníci. Ale to nemá s fotbalem nic společného.

A takhle to vidím já. Mějte hezké časy a zůstaňte zdraví na těle i na duši.

Autor: Petr Horký | pondělí 21.9.2020 13:14 | karma článku: 13.05 | přečteno: 431x

Další články blogera

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 324 | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 500 | Diskuse

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 905 | Diskuse

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma článku: 39.19 | Přečteno: 7452 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 327 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 856

Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...