Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Já zavírač první, Roman Hrozný!

Dlouho jsme se netěšili z naší pokovidové ligy. Po šesti kolech sklapla epidemiologická past a sport, tedy i fotbal, na dobu neurčitou skončil. Málo platné bylo testování hráčů, málo platná byla veškerá opatření. Lampasy forever!

Aby bylo jasno, nikdo tady nechce zpochybňovat nutnost opatření a protože nám vládnou nemehla, je u nás situace jaká je. Přes předletní holedbání a vytahování se, jak jsme to tomu viru natřeli, jsme se dopracovali na první místo v Evropě v počtu nakažených. Věru super sešup z piedestalu vyvolených do naprostého suterénu. A je jedno, kdo za to může, ačkoliv si pan premiér myslí, že to my občánci jsme na vině. To my a já něodstúpim. Vy vy vy a já nenene.

Pominu-li kdo nás v létě vyháněl k moři, znemožňoval Kena a řval na epidemiology ať už jdou s tou rouškou do někam, pak lze konstatovat, že si za to opravdu můžeme sami. Už jen tím, že umožníme vládnout takovým premiérům, červeným svetrům a dalším z divadélka panoptiky. Jen díky nim se teď na výslunní vyhřívá podnikatel s viry, bývalý lampasák, vrchní zavírač Roman Hrozný. Ten řídí boj s virem pěkně po vojensku, padni komu padni. A bude zřejmě ještě hůř.

Tedy znovu, situace je vážná a opatření nutná. Jen si myslím, že by měla mít smysl. O některých z nich lze s úspěchem pochybovat, u jiných lze litovat, že nejsou stoprocentní. Zákaz zpěvu patří do kategorie těch prvních, neustále upravovaná zavíračka hospod a počty lidí u stolu do kategorie druhých. Vysvětlím; pokud mají být omezení dočasná, pak asi nebude mít nikdo problém s tím, když se jeho oblíbená hospoda na pár dní zavře úplně. Myslet si, že se lidé ožírají až po osmé večerní je trochu slabomyslné a odtažené od reality. Ledaže by to bylo spojené se sportovními přenosy, které se, zejména ty z evropských pohárů, odehrávají zhusta po deváté večer. Pak by to asi mělo smysl. Ovšem pokud se budou konat ještě za naší účasti (no a nakonec jsou zavřené i ty hospody).

Vypnutím domácí fotbalové ligy naházel Prymula pod nohy fotbalových představitelů hned celou hromadu klacků. Úplně bez ohledu na to, co LFA pro zdárný a bezpečný průběh soutěže udělala (a to prosím po dohodě s vládou!), kolik peněz majitelé klubů nasypali do testů, jen aby mohli hrát a trochu tak i vydělávat (reklama, marketing, přenosová práva, prodej hráčů atd.), protože málo platné, fotbalový byznys se pořád ještě řídí tržními pravidly. To není jako podnikat s vakcínami. Takže to všechno co doposud zaplatili za testy apod. vyhodili po rozhodnutí páně ministra na hnůj a jejich týmy teď budou jenom trénovat. Jenže to je další rébus, se kterým současná vláda klubům neporadí. Ono se totiž na tréninku smí sejít jen šest lidí! A to včetně trenéra. To vážně nevymyslíš.

Ano, zoufalí lidé dělají zoufalé věci a mimořádná doba si žádá mimořádná opatření. Vždyť na co fňukat, podobně jako sport na tom je i kultura, teď už kompletní (a divadelníci se tak už nemohou vysmívat svým muzikálovým kolegům). Proč zrovna sport a kultura (a hospody) vadí, když ve fabrikách pracují i nadále lidé v neomezeném počtu, kolikrát bez řádného rozestupu a v nákupácích se nám, i přes omezení na dva co se drží jednoho vozíku, srocují lidé (ale za to jsme jim vypnuli WIFI), to vám kolikrát hlava nebere. Stejně jako zavřené školy, když školky jedou dál. Některé argumentace vládních "virobijců" v tomto směru značně pokulhávají. Rozhodně se míjí se zdravým rozumem. 

Ona současná epidemiologická opatření ve fotbale mají tak trochu mezinárodní přesah. Fajn, nehrajeme ligu, netrénujeme (a nebo velice nedostatečně a velmi zvláštně - pamatujte, pouze šest lidí se může srocovat), ovšem mezinárodní zápasy repre i klubové v EL se hrají dál. To v součinnosti s novými (a asi ne posledními) vládními opatřeními staví naše účastníky evropských fotbalových soutěží do dosti prekérní situace. Jak se mají připravovat na své zápasy ve skupině EL? Jakou výhodu tím dostávají jejich soupeři? A co repre? Proč se nadále hraje National League. Jaký má smysl v současné situaci? Její nesmyslnost v době šířící se pandemie ukázala právě naše reprezentace. Nakažení hráči, trenéři, dvě jedenáctky v pohotovosti na hotelech a komedie s nominacemi (hrají ti, kteří mají momentálně negativní test). Co vůbec přinesou takovéto zápasy? Nic kromě dalších hráčů v karanténě. A ti pak budou chybět svým týmům v EL. My teď máme v karanténě Dočkala a Hložka (no může být někdo důležitější?) a zápas proti Lille skoro za dveřmi. A to samé může potkat i Slávku a Liberec. Budeme pak k zápasům EL vysílat B týmy? Bravo! Z tohoto pohledu mi přátelský zápas na Kypru (ale i ty další v NL) dávají takový smysl, asi jako některá vládní opatření. Čili žádný. Apropos, ligu hrát nesmíme a zápasy EL se budou moci odehrát? Nebo to sehrajeme v Drážďanech? Ovšem bez tréninku a zápasové vytíženosti těch zápasů v EL moc nesehrajeme. Tak asi tak.

A takhle to vidím já. Mějte se nejlépe jak to jen jde a zůstaňte zdraví. To především.

Autor: Petr Horký | úterý 13.10.2020 9:33 | karma článku: 12,16 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik