Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: A to jako Budějky? A je to ještě vtipné?

Člověk už neví má-li se smát, řvát a nebo ty kluky litovat. Po plzeňské trojce budějovická čtyřka. Po nejhorším podzimním výkonu ještě horší. K tomu další absence v sestavě, další ještě hlubší propady formy hráčů a světlo nikde!

Dvě ligová kola, nula bodů, skóre 3:7. Rozhašený kádr, slaboučká lavička, klauni v obraně a nulové sebevědomí. Myslíte si, že to je charakteristika týmu hrajícího o záchranu v lize? Ne, jde o Spartu. Onehdá nejsilnější český klub, před nímž se soupeři třásli už v Průhonicích. Klub za nějž hráli ti nejlepší z nejlepších. Klub, který vzbuzoval respekt. Ale to už je dávno pryč. Jak se ukazuje, ti nejlepší z nejlepších hrají už dávno za Slávii nebo za Plzeň, týmy jako Budějky nás zesměšňují přímo na Letné a sebevědomí by u nás jeden pohledal. Absence kam se podíváš. Zjištění, že náhradníci nejsou dobří ani na lavičku Příbrami a respekt soupeřů nulový. Tak a máme to.

Formálně jsme sice ještě v lize druzí, a nedávno dokonce první, ale jak už konfrontace s Plzní naznačila, byla to spíše shoda okolností, nejspíše rozlosování a výkonů osmnáctiletého Hložka. Ten chybí a ukazuje se, že je nenahraditelný. Když všechny tyto faktory vzaly za své, a mužstvo postaveno před zrcadlo reality, ukazuje se, že pohled na tabulku je značně zkreslený. A my dál budeme bojovat jen o třetí místo. Nevěříte? No počkejte po derby, páč tam se pravda ukáže v plné nahotě. 

Na konci minulé sezóny a ještě na začátku té současné, věřili na Letné spolu s fanoušky v lepší časy. Mužstvo šlapalo, profilovali se lídři, sebevědomí rostlo a TR10 se v přestupním termínu pochlapil. Vše vypadalo růžově a my vyhlíželi světlé zítřky. Byli i tací, kteří snili o titulu! No nebyl ten svět krásný? 

Ale už na začátku sezóny do obrázku skvěle šlapajícího orchestru pronikaly falešné tóny. Ukazovalo se čím dál tím jasněji, že výkon celého týmu leží na Hložkových bedrech. Zahrál-li on, zahráli i ostatní a je-li teď zraněný....(doplňte si sami). A ani to vychvalované posílení kádru nebylo nakonec tak úplně bez ztráty květinky. Sice všichni tři okamžití a hotoví hráči, reprezentanti a co já vím co ještě. Ale díky nim se v týmu nedostalo na mladé, kteří si teď užívají hostování a nebo kvůli koronáči hrají doma Playstation. Vše kvůli, no hádejte proč, no ano, kvůli starému známému okamžitému úspěchu. Ať už v EL, tak i v lize. Takový Fortelný, Drchal či Pulkrab by mohli vyprávět. A i Karabec, který většinu podzimu proseděl na lávce (no a teď se odebral na marodku). A koupit někoho opravdu perspektivního, to je buď nad síly TR10, a nebo to dělá schválně. Viz nekoupě Tijaniho, trochu zvláštně zdůvodněná, či vyložený podraz (alepoň podle informovaných novinářů) při jednání o přestupu Condeho ze Zlína (no ano, na jeho místo pak přišel Pavelka).

Už třeba hodně dlouho se jako červená niť táhne hledání kvalitních stoperů. Tedy základ základů ve fotbale. Ne že bychom jich měli málo, ale ta kvalita, ta kvalita. Návrat Hancka jsme uspěchali, Štětinu si zranili (asi sabotáž) a Čelůstka si také řekl, že už dlouho (vlastně nikdy před příchodem do Sparty) nemarodil a šel na marodku. A tím výčet použitelných zadáků zřejmě končí. Alespoň podle výkonů těch zbývajících, ať už je to Lischka, Plechatý, nebo ti "zaskakující" Krejčí ml. či Pavelka (ovšem Pavelka jinak dobré, čest výjímkám). K tomu připočtěme Panáka, jenž marodí co do Sparty přišel, mladého Huška (snad příslib) a máte tristní přehled o (ne)schopnostech našich stoperů. A nebo vedení, obojí platí. No a to si ještě tým, který má ty největší ambice v Evropě i doma, dovolí ten luxus, že na kraje obrany má pouze průměrné hráče. Ano čtete dobře, pouze průměrné. A ještě bez náhrady za ně. Nebo si někdo myslí, že by Hanousek či Vindheim třeba ve Slávii hráli v základu? Dovolte, abych se zasmál. Pravděpodobně by nehráli vůbec. Tečka.

Budějovice jen dál odkopaly "pozlátko" z povrchu kdysi železné Sparty a ještě více poodhalily její zrezivělost. Tým, který chce být úspěšný, a to zejména na mezinárodním poli, musí mít i odpovídající kádr, který je schopný se vyrovnat s absencemi v sestavě. Nemůže si v týmu ani na lavičce držet průměrné hráče. Nesmí se bát investovat do budoucnosti, i když je to momentálně drahé. Například, kam stále chodí Slávie na ty talenty z Afriky, ze kterých jsou pak novináři odvaření? To opravdu nemáme alespoň trochu podobný skauting? Vždyť třeba poslední dobou opěvovaný Sima hrál za Táborsko. Vážně nemáme ani čuch, ni ánunk, jak se kupují perspektivní hráči? Vypadá to, že ne. Bohužel.

A takhle to vidím já. Smějte se, radujte se a zůstaňte zdraví. Snad bude líp.

Autor: Petr Horký | pondělí 23.11.2020 11:30 | karma článku: 21,80 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik