Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zklamaného Sparťana: Zatmění všech sparťanských sluncí.

Vánoce ještě nejsou, ale Slávie nám nadělovala už v neděli. Ohromné ticho se teď nese celou Letnou, není co slavit a člověk aby pohledal volný kanál, kterým se dostane na druhý břeh Vltavy. A víte co? Můžeme si za to sami!

Předem musím upozornit, že dnes rozhodně nepůjde o objektivně tvářící se komentář. Od obrazovky jsem odešel po prvním banánu v naší síti a po zbytek zápasu jsem dostával informace od kamaráda přes telefon. A že jsem o nic nepřišel, bylo nasnadě. 

Nechci se nějak vytahovat s tím, jaká jsem Sybilla, ale na zápas jsem původně ani nechtěl koukat. Člověk co trochu sleduje fotbal asi už předem tušil, že řeči ze sparťanské kabiny o vítězném derby jsou jen mlácením prázdné slámy, které slávistické odhodlání nemohly nahlodat, natož položit. A ty co fotbal sledují pravidelně, a ještě patří k sparťanským fans, muselo s blížícím se výkopem píchat u srdce. I moje zlé tušení se potvrdilo do posledního puntíku a hořkého konce.

Ti, co vyběhli ve sparťanském dresu v neděli na trávník už vědí, proč  jim reprezentační trenér Šilhavý posílá pozvánky jen občas a ještě k méně důležitým zápasům (polopatisticky, když o nic nejde). Už také vědí co to znamená fotbal na opravdu evropské úrovni a jakou roli v něm hraje současný letenský kádr. Dokonce už střízlivě tuší, že Celtic rozhodně nebyl měřítko, a že ho dvakrát porazili je dobré tak pro koeficient a vyvětrání dresů.

Od začátku bylo na Letné všechno špatně. Zatímco ze Slávistů bylo znát odhodlání za každou cenu vyhrát (= ponížit nás), hrát svou hru a neuhnout od ní, podle "odhodlaných" výrazů v obličejích Sparťanů to spíše vypadalo, že se už před zápasem třásli, aby jich moc nedostali. Předpodělaná sestava, předpodělaní hráči a útrpné čekání na první slávistický zářez. Nenechte se mýlit. Sice můžete namítnout, že jsem zápas neviděl celý, tak nemohu soudit. Ale viděl jsem už x mačů se Slávkou od doby, co začala kralovat českému fotbalu a pokaždé to bylo jako přes kopírák. Sebevědomá Slávie a nesebevědomá Sparta. Plus rozdílné kvality kádrů (což je právě důsledek toho, jak moc si věříte). Ani hráči Sparty nejsou slepí ani nesoudní, aby nevěděli s kým mají na hřišti tu "čest". A to se jistě odrazí v i jejich hlavách. Zatímco Slávie v lize suverénně kosí jednoho soupeře za druhým (opravdu jen s malými výjimkami potvrzujícími pravidlo), v EL přehrává i papírově "zvučnější" soupeře a už postoupila do jarní části soutěže, Sparta v lize poráží "jen" papírově slabší (a ještě s i nimi dokáže rupnout) a v EL si vyšlápla jen na slaboučký Celtic (ovšem, i to se počítá, o tom žádná). Ovšem pokaždé, když narazila na kvalitu, dostala za vyučenou. V lize, i v Evropě. A co více, jasně se přitom projevuje jak průměrný kádr na Letné mají. Tedy, abych to uvedl na pravou míru: průměrný z hlediska cílů a ambicí, které klub má. Laicky řečeno, co stačí na Jablonec, Karvinou nebo Teplice (při vší úctě k nim), se v přímé konfrontaci s evropským levelem jeví skoro až lehce podprůměrné. Ač se nám to nelíbí, je to bohužel tak. Už jsem tu mnohokrát položil filozofickou otázku: hrála by většina hráčů sparťanské jedenáctky ve Slávii v základu? A mnohokrát jsem si odpověděl za vás: ne. Ani náhodou! Přesto ve Spartě nastupují od první minuty! Pak není žádný div, že od "evropsky" hrající Slávie schytá trojku, od Lille čtyřku, od Milána trojku. A aby se to nepletlo, v lize nestačí ani na Plzeň, momentálně ze všech stran kritizovanou. Jako bonbónek na konec se stačí mrknout na statistiky nedělního zápasu. Ale pozor, nehráli jsme s Barcelonou, "jen" se Slávií.

Příznačné bylo konstatování trenéra Kotala, že hráči nejsou schopni hrát hrát fotbal v plné dynamice (pro laiky prostě v rychlosti). Počínaje rozehrávkou, útokem i rychlým přepínáním do útočného či obranného módu. I v tom byl značný rozdíl oproti hře Slávie. Právě fotbal ve velké rychlosti dělá Slávii doma skoro neporazitelnou a v Evropě nanejvýše úspěšnou. 

Kotal si může stěžovat jak chce, moc platné mu to momentálně není. Přišel zachraňovat dobré jméno Sparty, ale do vínku dostal nevyrovnaný, a v porovnání s domácí špičkou, konkurence neschopný schopný kádr. Jak chcete hrát "evropsky", když máte k ruce hráče, kteří toho zřejmě nejsou schopni. A jsme u jádra pudla: kádr. Ten slávistický je nabitý. Na každý post má přesně pasujícího hráče, skvěle zapadající do celkového soukolí mužstva. Plus na lavičce další "náhradníky", kteří jsou schopni okamžitě (a plnohodnotně) zaskočit, když se něco "porouchá". A hlavně, všichni hráči jsou vybíráni podle přesně stanovených kritérií tak, aby pasovali do systému hry, který chtějí v Edenu praktikovat, a který si stanovili hned na začátku jejich éry. A neuhnuli od něj, ať se dělo, co se dělo.

V souvislosti s tím se tedy ptám, co chce hrát a jak se chce prezentovat Sparta? Pokud chceme hrát v lize třetího fleka a sem tam si střihnout EL, pak si myslím, že mohou být na Letné spokojeni. Mise splněna. Ale pokud by chtěli sesadit Slávku z trůnu a rovnat se s evropskými giganty (a vydělávat tím i peníze), pak by museli většinu současného kádru prodat a začít znovu nakupovat. A rozhodně nešetřit. A kupovat s rozmyslem, pečlivě odskautované hráče. Podle pevně stanovené strategie a cílů klubu. Dívat se po mladých, rychlých hráčích s budoucností a "evropským" potenciálem. Do toho mi nákupy Ládi Itala Krejčího, Čelůstky a Pavelky jaksi nezapadají. Ačkoliv za určitých okolností dávají nějaký smysl, musí k nim být alternativa v podobě daleko mladšího, rychlého a nejlépe už částečně "ostříleného" hráče. Tak jako jsou ve Slávii Malínský, Kuchta, Lingr a další. Kdo by si pomyslel, že hráči z "provinčních" klubů budou jednou ničit Spartu svým fotbalem. Tedy v sešívaném dresu. Proč ve Slávii rozeznali jejich potenciál a na Letné jen vrtěli hlavami? V této souvislosti je až komické (tedy ono je to spíše k pláči), uvědomíme-li si, že svého času měla Sparta zájem o tehdy v Liberci hrajícího Coufala. Nakonec ho nekoupila, protože asi nebyl dost "dobrý". Dokonce se kvůli uvažovanému přestupu na netu nesly hlášky typu Coufal zoufal. Tak ho koupili do Edenu a udělali z něj reprezentačního pravého obránce number one (posadil tak Kadeřábka, jaká ironie osudu) a za těžké peníze ho posléze prodali do Premiere League. Tomu se říká čuch na talent a umění v tom "chodit". A příkladů bychom našli daleko více, ale jeden z těch aktuálních nás musí strašit. V Táborsku tak nějak bez jakéhokoli zájmu sparťanských skautů hrál talent Sima. Skončil ve Slávii a panečku, nejenže převzal roli sparťanského kata po Součkovi, ale půjde-li to takhle dál, brzy ho v Edenu výrazně zpeněží (poté co jim pomůže vyhrát titul). A je mladý, perspektivní a rychlý. Myslím, že Kotalovi by se hodil a určitě by ho chtěl mít v kádru. Proč není, ale je u úhlavní konkurence, nebude asi jenom o penězích. Bude to i umění takového hráče najít. My přivádíme na Letnou třeba Vindheimy, Hanousky a starší ročníky. Také nic proti tomu, ale kam chceme tedy směřovat? 

Právě kádr dělá současný óbr rozdíl mezi námi, Slávií a Evropou. Ale to není vina Hanouska, Vindheima či jných. Ti kluci hrají, co mohou. Že to nestačí na titul v naší lize, nebo na úspěšné tažení v pohárech, je věc k zamyšlení někoho jiného a výsledek přestupové politiky (já říkám umění udělat přestup) klubu. Tam už se zodpovědnosti a viny dají určit. Třeba TR10 je sportovní ředitel, právě odpovědný za tuto oblast. A měl by sakra dobře číst mezi řádky, když si trenér posteskne, že nemá hráče schopné hrát rychlý, čti evropský, fotbal. Z h....bič neupleteš, to je známá věc.

Věc jiná ovšem je, zda se zrovna TR10 už naučil dělat úspěšné přestupy. Třeba případ Condého ze Zlína ukazuje, že se spíše naučil čachrovat a hrát podpásovky, než kupovat hráče s potenciálem. Bohužel pro něj, bohužel pro Spartu. Ale můžu se mýlit. Ačkoliv Tijani by také mohl vyprávět, ne?

Mějte se fajn, nechte PSA štěkat a zůstaňte zdraví. 

Autor: Petr Horký | středa 9.12.2020 21:46 | karma článku: 19,62 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik