Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Řekni mi kde ty mladý jsou a co se s nima mohlo stát?

Body se počítají, stejně tak jako zajíci po honu, o tom žádná. V lize, až na dvě nepřekvapivé a jednu překvapivou prohru, jen samá vítězství. Evropě jsme taky připomněli, že jako ještě existujeme. Takže jaképak chmury? A přesto!

Když nám Slávka sundala lehce narůžovělé brýle, a ukázala nám, jak jsme ještě na hony vzdáleni nějaké dominanci, bylo na Letné poněkud chmurno a nenáladovo. Ačkoliv si myslím, že až tak to v letenských kancelářích zase neprožívali, to by jinak museli řádně říznout do kádru, koncepce a praštit se sakra přes kapsu (nebo třeba úplně změnit systém skautingu a vyházet pár darmojedů a nekompetentů). Nic z toho se nestalo, jen se v nic neřešícím mači proti juniorce AC Milán představilo na place poněkud více mladých (nebo mladších) než je na Letné obvyklé. Nezahráli špatně, cožpak o to. Sice ani tehdy to na béčko (céčko) Milána nestačilo, ale nemusí zrovna pršet, stačí když kape. Potěšilo i trenérovo mnohoslibné, že si mladíci (no, mě je přes padesát, takže i Dočkal je pro mě mladík - pozn. autora, rádoby vtipná) řekli o základ. Aha! Možná se konečně ledy pohnou a při současné (ne)formě některých "stálic" naší sestavy, dojde konečně na důsledné uplatňování toho, s čím vstupoval do funkce TR10 - tedy sázka na mladé, vlastní odchovance k tomu. 

No, já bych byl v tom optimismu hodně krotký, už jenom díky vyjádření pana trenéra, že ...."si mladí nevedli špatně, ale...." (pozor, postihuji smysl vyjádření, ne jeho doslovné znění). Takže jsem na Slovácku neočekával smršť změn v obvyklé sestavě (která zhusta nemá formu). Jediný Souček nastoupil v základu, zbytek se vrátil na lavici, na tribunu, k Playstationu, nebo na marodku (Karabec). A Plavšiče, jednoho z mála současných hráčů tykajících si s formou, jsme pro jistotu také plácli mezi náhradníky. I proti Slovácku jsme chtěli hrát na zkušenost (a potažmo na jistotu). Výsledkem bylo sice vítězství (a to se upřímně raduji), ale takové - no řekněme, nedominantní. Prostě jsme za něj móóóc rádi.

A protože liga dál pádí koronavirovým tempem, hned ve středu jsme si doma střihli Pardubky. Kdysi jsem o nich psal s despektem, vědom si toho, že je to nováček, nemá ani stadión na ligu a vůbec jsem k jejich ligové příslušnosti choval skepsi. No, překvapily, to se musí nechat. Slávie už o tom také ví své a my nemít Nitu, tak se smažíme v pekle nelichotivých komentářů. Proti nim jsme se "odvážně" vytasili s jediným (skoro)novicem v sestavě, s Polidarem. Ostatní? Lávka, tribuna, Playstation, případně znovu a opět zranění. Nic nového pod sluncem. Potěšilo sice zařazení Plavšiče do základu, ale to bylo asi tak všechno. Ostatní bylo podle obvyklých not - zkušenost a jistota. Uf, i ta "jistota" musela být ráda, že Pardubice tak lehkovážně zahazovaly.

Asi to vyzní hodně rebelantsky, ale já bych uvítal daleko více nových "tváří". Minimálně v naší lize. A hodně jsem si sliboval od Kotala, ten to přece s mladými umí (uměl?). Ovšem, kdo čekal nějakou extra omlazovací kůru na Letné, ten je asi po podzimu, stejně jako já, lehce rozladěn. Či tedy spíše....se nenaplnila očekávání. Jistě, všechno nejde odehrát s mladými a ještě mladšími. Potřeba zkušených a zkušenějších je určitě nutná. Ale zařazování nadějí do sestavy by mělo mít nějaký směr a vizi. Mělo by být rozhodně častější, než se v současné době na Letné děje. Ačkoliv TR10 měl právě koncepci vlastních odchovanců, nadějného mládí a perspektivních nákupů.

Když pominu Hložka (ten úplně někde jinde než ostatní mlíčňáci, ale i většina celého kádru), tak je celkem ticho po pěšině. Z nadějných stoperů z vlastních řad (a právě tam by to už chtělo objevit nějaký ryzí klenot) máme sice Plechatého, ale ten rozhodně zatím není tahounem. Ačkoliv už by mohl, odkopáno toho má relativně dost. Stále je rozdíl, nastoupí-li Čelůstka (Hancko) a nebo on. Ten pocit, že to vzadu "malinko hoří", když je v sestavě Plecháč, tady určitě je. Nebo Vitík. Sakra dobrý výkon v EL. Ale bylo tam to Kotalovo "ale", takže si znovu na nějaký čas dřepne na lavici (tribunu), než zase dostane svých pár minut slávy. V záloze nám Bořek trošku uvadá, ale náhrada za něj? Jasně Karabec, který už několikrát prokázal, že umí. Ovšem, i u něj platí to samé. Pár minut, někdy i několik desítek, ale spíše dlouho dlouho nic a nebo marodka. Nebo třeba Wiesner. Toho hodně přibrzdilo zranění, ale je těžké se do toho zpátky dostat, když většinou jen leštíte (ať už lávku, nebo tribunu). A přitom Vindheim už by potřeboval konkurenci jako sůl. V útoku se sice sem tam někdo mihne, ale je to právě jenom ten "mih", bez nějakého perspektivnějšího zařazování. Nutno ovšem poznamenat, že právě v útoku nás "personál" trápí nejméně. Takže to potencionální "snajpři" mají těžké. Ale zase, proč nedostanou příležitost častěji? Zvláště, můžeme-li díky koronáči střídat pět borců? 

Někdy se ptám, jak se na Letné s hráči pracuje. Jak se rozvíjí jejich talent a potenciál tak, aby nezůstalo jen u příslibu. Kde kdo chválí naši "líheň" na Strahově, ale kolik z těch kluků se probojuje do A týmu? No schválně, dejte si tu práci a mrkněte na vlastní odchovance v základní jedenáctce. Něco se najde, ale i oni si museli projít martýriem, než nadobro zakotvili na Letné. A nebo naopak, kolik talentů jsme ztratili (= vychovali pro konkurenci) naším nezájmem o ně a upřednostňováním nákupů hotových hráčů. Vzpomínáte třeba na Schicka? Stále mi prostě chybí naplňování vize, se kterou šel TR10 do funkce. Možná i proto si pak musí Kotal postesknout, že mu pro rychlý fotbal chybí hráči. A nebo kvalitní. Pokud tedy naše strahovská akademie není schopná "vypiplat" do áčka více hráčů, proč je tedy tak chválena? A nebo druhé sparťanské "centrum" na Letné nestojí o její práci? Je maximální metou mladých letenských borců nosit rudý dres v béčku? Někde se to přece musí zadrhávat, když nedokážeme v A týmu prosazovat více mladých talentů. Chyba může být na obou stranách - jak ve krátkozraké strategii "okamžitého úspěchu" (=jistota hotových, zkušených hráčů), tak v motivaci mladých tvrdě pracovat na svém rozvoji. Na druhou stranu, vidíte-li, že vaše úsilí stačí tak na béčko nebo hostování ať děláte co děláte, mávnete nad tím rukou a buď jdete pryč, nebo se spokojíte s ČFL. 

A takhle to vidím já. Zůstaňte zdraví, milí a nenechte se otrávit chcíplým PSEm. A nezapomeňte, jsou Vánoce.......

 

Autor: Petr Horký | pátek 18.12.2020 12:21 | karma článku: 14,40 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Sparťanská kodaňská účelovka.

Day "D", kdy Sparta vstoupila do letošní EL nezůstane navždy zapsán zlatým písmem do dějin českého (neřkuli světového) fotbalu. Úplně všeho bylo pomálu, oči sem tam bolely, ale cíle bylo dosaženo. A účel, jak známo, světí kde co.

18.9.2021 v 12:37 | Karma: 25,31 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: A nechlastejte tolik na tý Letný!

Porážka v Plzni byla tak jasná, jako facka za bílého dne. Mnozí ji očekávali, navzdory optimistickým prognózám. Sparta poprvé v lize narazila na kvalitu a opět selhala. Nejenom nadšení, i plzeňská výborná hra jasně dominovaly.

12.9.2021 v 15:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 515x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Někdy průšvih, jindy nová výzva. Jak se to hodí.

Čtvrtek definitivně postavil několik českých klubů před hotovou věc. Nikdy nemusí být všechno tak, jak si přejete. A někdy se i novináři mohou mýlit. Mýliti je sice lidské, ovšem i sebepřehnaný optimismus ještě neznamená úspěch.

27.8.2021 v 23:36 | Karma: 15,12 | Přečteno: 377x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: A na Letné dál mluvíme o titulu? A není to nehoráznost?

Vrba se svým týmem v sobotu v Ďolíčku předvedl všechny neduhy týmu, které ho (ne)opravňují k hrdému hlásení se o titul. Sparta byla skoro k poražení. Rozdíl mezi evropsky ambiciózním týmem a průměrem ligy nepatrný, vlastně žádný.

15.8.2021 v 14:33 | Karma: 15,81 | Přečteno: 352x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Pohárová ostuda! A plkejte si co chcete!

Začala to Sparta, Slávie pokračovala a zbytek to dodělal. Řeč je o "úspěšném" týdnu v pohárové Evropě. Nejen, že se nikdo z našich zástupců ani mžikem oka nezastyděl, ale ještě mluví o odhodlání postoupit. Ostatně, o čem jiném.

9.8.2021 v 12:34 | Karma: 40,35 | Přečteno: 6628x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Tak už nám Vrbu vyhazují, paní Milerová!

Nic není ztracené, burcují hráči po prohře ve Vídni. Nebude to jednoduché, ale šance tam ještě je, hřímá Vrba. Ze sebevědomých prohlášení před sezónou o dominanci, titulu a základní skupině v evropských pohárech, zbyly jen fráze.

21.7.2021 v 21:13 | Karma: 20,69 | Přečteno: 668x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: EURO za námi a konec vlhkých snů.

(Post)kovidové EURO 2020 dál pádí už bez českého mužstva. Ostudu jsme neudělali, ba naopak, a ukázali jsme Evropě, že se s námi musí znovu počítat. Tradičně však v hodnocení naší účasti převládají emoce nad střízlivými argumenty.

4.7.2021 v 17:02 | Karma: 16,95 | Přečteno: 451x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Sezóna skončila, (ne)zapomeňte! A s Vrbou už na věky?

Do cíle ligy jsme doběhli s lehkostí antilopy, přibalili Zbrojovce šest fíků na cestu do druhé ligy a vyhráli korunu krále střelců. Což byla pohříchu jediná, a ještě k tomu individuální trofej, kterou jsme vyhráli. No aspoň tak.

2.6.2021 v 12:02 | Karma: 15,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Oslava útočného fotbalu? Jděte s tím někam!

Sparta udělala fandům radost a konečně porazila někoho ze těch "silnějších". To by však nebyla Sparta, aby to hned nezazdila v dalším utkání. V Boleslavi se hledala, lepší nebyla a pomohl jí VAR. S takovou obranou vstříc průšvihu.

17.5.2021 v 16:56 | Karma: 13,31 | Přečteno: 301x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Případ Plavšič - kdo je tady vlastně za šaška?

Pro ty, kdo se vyznají, již očekávané. Zbytečné hry na zapíranou jen přinesly sud oleje a jaly se ho lít rovnou do ohně. Jedné i druhé strany je to přinejmenším nedůstojné a nikdo to nemá zapotřebí. Srandu si dělejte z plastelíny.

12.5.2021 v 1:13 | Karma: 22,61 | Přečteno: 565x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Z ostudy trenky a protáhlé ksichty.

Tak tedy skóre 0:8, body za nulu, rozdíl ve výkonosti propastný, v úspěšnosti neuvěřitelný a v pohledu do budoucnosti černočerná tma na konci tunelu. Sparta versus Slávie, sezóna 2020/2021, další level sešupu do marasmu trapnosti.

6.5.2021 v 20:05 | Karma: 24,70 | Přečteno: 601x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Konce sparťanských snů a kurz sebevědomí.

Sparťanské výkony posledních týdnů jsou ve znamení toho, co už předpovídali mnozí. Se slabšími to většinou jde, při srážce s kvalitou žádná dominance a pohříchu tahání za kratší konec. A Vrba už ví, že kádr není bůhví co.

2.5.2021 v 0:02 | Karma: 17,35 | Přečteno: 420x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Píchni ho, řízni ho, pusť mu krev! Kúdelas live Matters!

Konec pohádkám ve všech směrech. Sparta nedokázala přehrát Budějky, Šilhavý ve Walesu slítnul z hrušky, Kúdela tamtéž na trávník po Baleove loktu a repre nezaklekla. Prostě všechno má svůj vývoj.

2.4.2021 v 14:25 | Karma: 42,93 | Přečteno: 5506x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Rasísmus!! Help me!

Slávie přešla přes Rangers do čtvrtfinále EL, ale to je až to druhé, co by plnilo titulní stránky médií. Ve světle ramp se řeší nechutňoučká dohra zápasu, která nenaplňuje nikoho ničím. Jen pocitem toho, že se někdo zbláznil.

21.3.2021 v 14:08 | Karma: 43,32 | Přečteno: 11782x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Zápisník zuřivého Sparťana: Všechno holt jednou skončí. Katův šleh i Tvrdíkova pomsta.

Spartě končí karanténa, Strahovu volební mandát, v Baníku skončil Kozel a Leicester v EL. Věčný života koloběh, něco končí, aby něco nového mohlo začít. Nového? To se vždycky ukáže až poté a ne vždy to musí být ku prospěchu věci.

9.3.2021 v 13:09 | Karma: 12,90 | Přečteno: 356x | Diskuse| Sport
  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik