Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Tak hlavně, že jsme spokojeni (částečně). Vážně nám to stačí?

Kovidový rok 2020 jsme zakončili remízou se slávistickým béčkem (pardon s Libercem) a na Letné to kvitovali s mírným uspokojením. Jistě, jde o úhel pohledu, kterým se díváte. Může se totiž stát, že výsledek bude dost zkreslený.

Žádné oslavné fanfáry se sice nekonaly, ovšem dle vyjádření trenéra Kotala, osmadvacet bodů není špatný počin. Touto větou tak shrnul podzimní část ligy. A dál se v tom nepatlal. Dodal ještě, že máme na čem pracovat a tečka. I z pohledu TR10 se zřejmě jednalo o úspěšný podzim. Zase jsme se připomněli v pohárech, jsme třetí, tak co. Jiná analýzka se nekonala, příprava bude krátká (=skoro nikdo se nám neuzdraví) a pak hned mažeme do Ostravy. Jak prosté Watsone!

Podíval bych se na ten skoro úspěšný podzim trochu jinou optikou. Tak předně, byli jsme i první, a z tohoto úhlu pohledu jsme tabulkou už jen klesali (jak vím, je to trochu nadnesené, stačilo, aby si Slávka srovnala mířidla a už jsme jí čučeli na záda), v EL jsme porazili jenom slaboučký Celtic a udělali méně bodů než Liberec, v domácí soutěži jsme prohráli jak se Slávií, tak s Plzní (při skóre 1:6!), nestačili jsme na Budějky, remizovali s nováčkem a Liberec jsme také nepřeválcovali. Ve většině zápasů jsme nedominovali (což byl jeden z předsezónních cílů). Naopak, často jsme se hráli o výsledek do poslední minuty a spoléhali na Hložka (a když se zranil, bylo to sakra znát). Soupeři i ze spodních pater tabulky s námi často hráli vyrovnanou partii, v zápasech s těmi nejsilnějšími jsme spíše vypadali jako snaživí amatéři. Další z úkolů, stabilizovat obranu, se zřejmě velmi hrubě nevede. A vypadá to, že je úplně jedno jestli nastupuje Čelůstka nebo Hancko. Za podzim jsme v lize dostali osmnáct gólů. Méně jich měly obrany hned osmi týmů (mezi nimi třeba i Pardubice a Zlín!). V EL nám pak soupeři nadělili dalších dvanáct banánů. To rozhodně nesvědčí o "kvalitní" obraně. A omlouvat to zraněními by bylo trapné. V klubu s takovými ambicemi by měl být vyrovnaný a kvalitní kádr, schopný se s tím poprat. 

Ale pojďme dál. Třeba zrovna kádr. TR10 sliboval, že chce dát důraz na mladé hráče, vlastní odchovance k tomu. Pár jich v sestavě máme, to jistě. Ale žádní noví k nim zatím nepřibyli a zřejmě se nic nechystá ani na jaře. Pokud nastoupí nějaké "nové" tváře, tak jen na pár minut, a občas (hodně občas), a jen proto, aby zalepili momentální díru v sestavě. O nějakém koncepčním zařazováním mladíků do sestavy nelze mluvit. Přitom spousta těch starších a "zasloužilých" nemá formu, případně jen průměrnou. A přitom Slávie a EL nám ukázaly, že úspěšný fotbal se hraje v jiném kvapíku, než jakého jsou schopni někteří sparťanští "matadoři" základní sestavy. Ruku v ruce s tím jdou i nákupy hráčů. Na tomto poli také jasně prohráváme se Slávkou. Nedokážeme (dlouhodobě) udělat přestup, který by se nám vážně vyplatil a byl by přínosem. Tedy nebavme se tu o Čelůstkovi, Pavelkovi či Láďovi "Italovi" Krejčím. To je tak zvaná "sázka na kvalitu", tam se nelze splést (ačkoliv Láďa nám zatím dokazuje, že v Itálii leštil lávku oprávněně). Ale co dalšího jsme schopni uskutečnit? Nic, nic a zase nic. Posledním "majstrštykem" byl asi Krejčí z Brna (ovšem i on ukazuje, že na velký fotbal má svoje limity, tedy v hlavě). Od té doby? Polidar? hm asi jo, možná. Souček? Určitě, potenciál by tu byl. Ale stačí to na opravdu "velký fotbal"? A pokud ano, dokážeme s ním pracovat? Tím si nejsem jistý, zhruba ve stejné době jako jsme koupili Polidara, koupila Slávka Provoda. A zatímco ten náš "nákup" se stále pohybuje na hraně hostování, z Provoda se stal reprezentant. Tak asi tak. A Minčev? Myslím, že toho nám "závidí" asi celá Evropa. Ale třeba se pletu a on nám všem vytře zrak. Když tedy dostane příležitost....

Jasně, můžeme mluvit o Karlssonovi či Plavšičovi. Ano, nesporně v nich něco je. Ovšem Karlsson jednou hraje jako pánbůh, dvakrát ne, jednou v základu, dvakrát ne. A Plavšič to má se sestavou stále nahnuté (ačkoliv má formu jako hrom). Takhle si rozhodně nepředstavuji opory. A ještě zahraniční k tomu. Apropos, Kotal už se stihl vyjádřit i ohledně případných zimních přestupů. Jeho, máme nějakou filozofii a z té nechceme slevit, si můžeme přeložit jako netěšte se, nikdo nepřijde. A myslím, že opravdu nejsem daleko od pravdy. Kdo se v lize nabízí, toho schramstne Slávie a nákupy odjinud neumíme dlouhodobě. A není to jen otázka peněz. Takový "podfu(c)k", který jsme udělali na zlínského Condého se bude v lize ještě hodně dlouho pamatovat. A kdo by nám tedy potom prodával hráče? Takže nikdo nepřijde!

K tomu připočtěme údajné neshody Dočkala s Kotalem (psal o tom třeba Mádl či Procházka), neustálá a opakovaná zranění velkého počtu hráčů (což kupodivu zřejmě nikdo neřeší) a vychází mi z toho možná, opakuji možná, druhý flek. Ale čert vem titul, jen když dostanete naději, že mužstvo směřuje k nějakým zítřkům. Ve Spartě se nic takového neděje. Tedy já alespoň nic takového nevidím. A nabízí se kacířská otázka, nepřežila se už Kotalova éra? A TR10 k tomu? No já nevím, já jen že jsme chtěli v Česku dominovat a zatím nám Slávka prchá o parník.......

Ale třeba jsem měl jen jiný úhel pohledu. Mějte se fanfárově a do nového roku jděte s optimismem. Ten nic nestojí a pomáhá.

Autor: Petr Horký | úterý 29.12.2020 10:20 | karma článku: 14,97 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik