Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Vaše příprava, naše radost - výskají si v Ostravě. Po právu.

Generálka za námi a v neděli uháníme do Ostravy. Když jsem viděl zápas s Budějovicemi na zasněženém Strahově, skoro jsem se zaradoval - po prvním jarním kole nastanou změny! Pokud se tedy nemýlím. Na to se totiž nedalo koukat!  

Podobnost bude zřejmě čistě náhodná. Po loňské zimní přípravě si Jílek a Rosa nejprve lebedili nad jejím průběhem, výsledky (rupli jsme i s třetiligovou Marbellou) a předváděnou hrou (no, nejlépe ji charakterizovalo slovo chaos), aby se pak posléze hned po prvním kole, a prohře s Libercem, Jílek pakoval i s celou svou suitou. Tak až na ten Liberec to zatím skoro všechno vychází na chlup stejně. Tedy, ještě jsme v Ostravě neprohráli, ale kdo sledoval nedělní přípravu na Strahově, musí mít silné pochybnosti přinejmenším o tom, zda tam dokážeme vyhrát. A stejně jako loni, i letos si trenér (tentokrát Kotal) liboval, jak jsme hráli výtečně. Rád si počkám na oficiální tiskovku, zda se k trenérovu nadšení tentokrát přidá i TR10. A jestli má všech pět pohromadě, bude minimálně zdrženlivý.

Protože i on má máslo na hlavě. Jeho (ne)aktivita na přestupovém trhu, zabalená do líbivých frází, že nebudeme dělat přestupy za každou cenu, posílíme jen když budeme o hráči přesvědčeni, že za nás chce hrát atd. (=bla blá blá), zřejmě skrývá Tomášovu nezralost pro funkci sportovního ředitele. Někdo by řekl přímo neschopnost, kterou kryje jen jeho slavné jméno. Za celou dobu, co je TR10 ve funkci, nenalezla Sparta léky na staré bolesti, ba naopak zdá se, že se rány jen prohlubují. Chcete-li se zeptat na koncepci a systém, kterým se chtějí na Letné ubírat, dostane se vám sice vzletné odpovědi, ale na place aby to člověk pohledal. "Rudí" se rádi holedbají propracovaným skautingem, ale zatím skoro všechny příchody víceméně pohořely, neprosadily se, případně si netykaly s formou (ba co více, koupili se i zranění hráči) nebo "jen" nenaplnily očekávání. Při této příležitosti se musím pousmát nad častým letenským rčením (ve kterém jej podporují i někteří novináři) - totiž, že posila neunesla tlak, který na ni ve Spartě působí. Velice vtipné, jaký asi musí být tlak v klubu, jenž už hodně dlouho nic nevyhrál (vyjma tedy "suchého záchodu"), v Evropě ho berou vážně asi jako tým z kazašských stepí (tedy bez urážky, nic proti Kazachstánu) a doma si s ním jeho největší rival, s prominutím, vytírá zadek. kdy si vzpomene. Aha, zapomněl jsem na slavnou historii. Tak to asi bude ten tlak tlaků. Jenže právě, že jen historie.

Určitě nechci upírat TR10 a trenéru Kotalovi jejich snahu návrat Sparty na výslunní. Jistě to myslí upřímně. A minimálně Kotal zastavil pád klubu do suterénu ligy. Ovšem od jarní "záchrany" jakéhokoliv evropského poháru, už uběhl nějaký čas a ten nám teď nemilosrdně ukazuje, že opět přešlapujeme na místě a kupředu se příliš nehrneme. Posun ve hře žádný, nebo nepatrný. O obraně jsem psal už minule, teď s k ní přiřadily i ostatní složky naší hry. Absolutní nenápaditost v záloze (dost statická a příliš do šíře), Dočkal totál z formy a ostatní v záloze na tom nejsou o mnoho lépe (např. Láďa Ital Krejčí je spíše parodií na někdejšího výborného křídelníka a reprezentanta). A na obzoru nic, co by nás mělo těšit. Karabec zraněný, Hložek dokonce dlouhodobě. Ale na Letné se dál drží jakési prapodivné (ne) koncepce, že za ni budou hrát jenom bezproblémoví slušňáci. Tak i proto klidně pustili jednoho z nejlepších hráčů v záloze  posledních let Kangu. Jasně, byla s ním kupa problémů a plat byl taky asi galaktický. Ale to se vážně nenašel nikdo, kdo by si ho srovnal? V některých zápasech si všichni libovali, že se jim ho podařilo zkrotit. Tak proč to nešlo dál? Protože měl zaječí úmysly? Ale jak se s ním často zacházelo, tak by je měl asi každý. V této souvislosti není bez zajímavosti, že se proslýchá něco o sporu Plavšiče s Rosou. Údajně na sebe měli být hodně "zlí". Pak vás nutně napadne, co asi za tím je, že "Srki" nehraje v základu, když má z těch mátoh v záloze momentálně asi nejlepší formu. Ke všemu mu končí smlouva a jeho agent už se nechal slyšet, že mají lákavé nabídky. A kdo by se mu divil, když jeho svěřenec dřepí na lávce. O zaječích úmyslech Karlssona jsem psal také už minule. Ani on není se svým vytížením ve Spartě spokojen. Přitom pod oběma je už podepsán (u Plavšiče částečně) Rosický.

Donedávna nám soupeři alespoň mohli závidět naši produktivitu v útoku. Ta se jaksi s koncem podzimu vypařila do neznáma. Juliš si v neděli skoro nekopl (a taky do čeho, když na něj vlastně nic nešlo), Kozák také po zranění hledá střelky a nic jiného zatím nemůžeme nabídnout. Buď máme borce na hostování a nebo před Playstationem. Případně (jak jinak) zraněné. A penalty v našem podání aspirují na největší trapas roku (viz Kozák v neděli). Jó, zlatej Kanga...... Apropos, zajímá se Tomáš vůbec o to, proč máme neustále kvanta zraněných? Nebo to z pohledu jeho kariéry bere jako nutné zlo? Já že se kdysi kvůli tomu měnili na Letné i uklízečky. A kde nic tu nic. Stále máme tuny marodů.

Už jsem psal i o tom, že pokud chce být český mančaft v Evropě úspěšný, musí investovat. Sice jsme dali Evropě příklad, že umíme zmršit i tuhle poučku (viz Stramaccionniho éra na Letné), ale myslet si, že to půjde s levným, či případně levnějším průměrem, je stejná konina. Takže z tohoto pohledu Sparta potřebuje posílit. Na některých postech dosti znatelně. A je celkem smutné, že to TR10 nevidí. Nebo neumí, to vyjde na stejno. Ostatně o nutnosti posílení mluvil i Kotal. Ale asi to bylo pod dojmem hanebného ztrapnění od Slávistů. Později se zřejmě opět vyjasnilo. Já jen, aby pak nevypadalo vedení i s trenérem Kotalem jako naivní blázínci, když hodlají útočit na mety nejvyšší. Být majitelem Sparty, tak si honem zjistím, jaké má Sparta další cíle, když ten nejvyšší je už zřejmě v riti. A také bych se Tomáše zeptal, zda je pan Kotal ještě přínosem, nebo zda by se měl poohlížet po někom jiném. případně i po jiném sportovním řediteli. 

Tak alespoň, že ti mladí v neděli potěšili. Mějte se fajn a věřte, zase nám bude lépe. A takhle to vidím já!

 

Autor: Petr Horký | pondělí 11.1.2021 19:59 | karma článku: 16,42 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik