Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Cosi shnilého je ve stá(d)tě sparťanském.

Sešup do mlhou zahaleného průměru nabývá na obrátkách. Po dosavadních jarních klikách od blázince, se konečně ucho utrhlo a nastavilo nám nemilosrdné zrcadlo. Bohemka nás po vesmírně dlouhých letech vybrabčila přímo na Letné!

Vypadá tohle na nějakou obrodu? Vypadá Sparta na to, že nepotřebuje posílit? A nebo lépe, nebylo by konečně na čase začít opravdu od podlahy, stanovit si kde chceme být a kam směřovat a podle toho se zařídit? Vyhodit, prodat, propustit neschopné a stavět opravdu na perspektivě? Ale kdež, to bychom se nesměli jmenovat AC Sparta Praha!

Neveselo truchlivo musí být teď v letenských kancelářích. V tabulce nám sice patří druhé třetí místo, ale to podle mínění mnohých reálně neodráží skutečnou sílu Sparty. Spíše její nesílu. Předvádíme nekoukatelnou hru, soupeři i ze spodní poloviny tabulky nás přehrávají, šušká se o povstání starších proti trenéru Kotalovi. Dál nás trápí mega marodka v různých obměnách, v níž se hráči střídají jako svatí na orloji a o posilování týmu nechce Tomík Rosických ani slyšet. Formálně jsme sice vyhlásili jarní cíle, nejhůře druzí, potrápit Slávku v jejich pohodové a suverénní cestě za titulem, pohár nás také zajímá atd. Už tenkrát, když na ofiko tiskovce takhle brebentili pánové Čupr s Rosickým, bylo soudným fandům jasno, že jde jen o prostocviky, aby se ukázalo, že jsme přece Sparta. Jejich blábolení nemělo žádný reálný základ.

Po čtyřech "jarních" kolech se tým nachází pod slušně chlupatou dekou a skoro bych řekl ve stavu rozklížení. Nejen zranění, ale zřejmě totální průšvih v kabině, plus forma většiny hráčů, nenaplňují fanoušky nadějí na brzké vybřednutí z marasmu. Mužstvo nemá žádný směr a vizi co by chtělo hrát a hlavně jak toho dosáhnout. Sportovní vedení mančaft sportovně nevede, nedokáže reagovat na  zdravotní výpadky hráčů ani na jejich slabé výkony. Trenér si zaobaleně stěžuje na kvalitu kádru, ale TR10 mu není schopna přivést nikoho, kdo by byl opravdu posilou. Jen mlží, že za Spartu budou hrát jen ti, kteří za ni chtějí hrát a stahuje z hostování dalšího defenzívního záložníka, který však nemůže nastoupit, protože je zraněný. Nákupy sportovního vedení se rovnají buď starým (vy)zasloužilcům, nebo totálnímu průšvihu. Neposiluje se ve smyslu nějakého systému (viz třeba Lipsko, nebo u nás Slávie), ale prostě jen proto, že hráč byl volný a Slávie o něj neměla zájem. Příkladem takové (ne)schopnosti budiž například průšvihy se stopery. Máme jich sice oficiálně přehršel, ale jsou buď zranění, nebo nám nepatří, či jsou za zenitem. To v tom lepším případě. Minimálně pak někteří z těch obránců, kteří jsou součástí letenského kádru, nestačí výkonnostně ani na Slávii, natož na pak na nějaký ještě vyšší evropský level. A pak můžete jmenovat například kraje, kde se "snaží" o moderní fotbal Vindheim s Hanouskem, ale svými výkony by třeba ve Slávii patřili spíše do jejího béčka. Případně se podívejme na zálohu, která není schopná přehrát ani Opavu. A to v ní máme například taková "esa" jako je Pavelka, Dočkal nebo Láďa "Ital" Krejčí. Všichni bývalí reprezentanti. Jenže to je právě ten rozdíl oproti těm z Edenu, že jen bývalí. Sice zkušení a se zásluhami, ale bývalí....A teď si vezměte, že chcete hrát moderně a rychle a pořídíte do týmu třicátníky a bývalé reprezentanty. Ne, že by věk hrál nějakou extra roli a nechci umění Pavelky, Krejčího či Bořka nijak snižovat, ale vyhlásíte, že by jste rádi hráli rychlý fotbal v neustálém pohybu, s  presinkem nahoře a pořídíte si třicátníky. Tak si k nim přidejte ještě Trávníka a postavte proti nim slávistickou zálohu. Máte sice možná atraktivnější jména, ale nabušená záloha z Edenu tu naši "utancuje" za pár minut. Chcete důkaz, ať jen nekritizuji na sucho? Stačí si znovu pustit podzimní derby na Letné. K tomu můžete ještě přidat nedělní chvilku "poezie" v Edenu s Jabloncem a máte jasný důkaz, kdo dělá fotbal lépe. A jak napsal Luděk Mádl ze Seznamu.cz, lépe v miliónech činností.

Po počátečním opojení Kotalem se i to pomalu vytrácí. Čuchám, že  mu pomalu uvadá nejen jeho nadšení a chuť, ale i podpora ze sparťanského vedení. Sám tomu nepřispívá. Neinteresantní defenzíva (a ještě ne úplně bez chyb), podivná střídání a rezignovaná řeč v pozápasových rozhovorech ( třeba už okřídlené, "snaha tam byla"). Nejpozději po podzimním derby bylo jasné, že se náš fotbal už nikam neubírá a pokud tedy nemá Kotal ve smlouvě zlatý padák jako Brno, bylo možné cosi změnit už zimní pidipřestávce. A pokud je pravda, že trenér musí bojovat s "Dočkalovskou klikou" a Tomík to jaksi neřeší, či neumí řešit, pak asi není divu, že jen útrpně čeká na to, co stejně možná už brzy přijde - vyhazov se slovy díků. Sice se mluví o Vrbovi jako o nástupci, ale zřejmě by byl blázen, kdyby si chtěl srážet kredit na nefungující Letné. A další sezóna bude zase jaksi v pr...čicích a my budeme na tiskovce oznamovat, kam se chceme posunout....ostatně jako každý rok. S dalšími Minčevy na lavičce!

V případě současné Sparty zřejmě bude platit to, že ryba smrdí od hlavy. Například za léta fungování (a úspěšného) strahovské akademie, jsme ji nedokázali propojit s "áčkem" tak, aby to bylo ku prospěchu Letné. Naopak permanentně "posilujeme" konkurenci a divíme se, jak dobře proti nám naši bývalí odchovanci hrají. Což třeba zrovna v neděli ukázal Bederka. Vynikající výkon, okořeněný pocitem vítězství nad Spartou. A kde fotbalově vyrostl? No schválně, hádejte.....a rozhodně není sám.

A takhle to vidím já. Smějte se, ať nejste negativní a nejezděte na hory. Blatný a PES na ně mají spadeno!

Autor: Petr Horký | úterý 2.2.2021 21:31 | karma článku: 19,19 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik