Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Zvítězil sparťanský Majdan, přichází Vrba arogantní a úspěšný

Přišlo to, co přijít muselo. Neúnosný mezistav sparťanského deliria byl vyřešen, jak jinak, odvoláním trenéra Kotala. Což je vždycky úspornější řešení, nežli vyhodit vzbouřence z kabiny a nebo koupit pár skutečných posil. 

Tak tedy Vrba! Třaskavé jméno. Však mu to také dali někteří sparťanští fanoušci na sociálních sítích pěkně "sežrat". Nejenom tedy příznivci rudých, šádkovci také nešetřili slovy o zradě. Ještě čekám, kdo vykope "vrbičku" zasazenou před stadiónem ve Štruncových sadech. Jméno třaskavé, leč úspěšné. A účel světí kdeco a není čas si hrát na hrdiny. Sparta musela jednat.

Sparťanští fans musejí mít dejavu. Opakuje se téměř ta samá, totožná situace ze začátku loňské sezóny. Tehdy také po nepovedené zimní přípravě se dostalo tehdejšímu trenérovi Jílkovi podpory od vedení Sparty, konkrétně od TR10 a laika Čupra. Vše se malovalo na růžovo a stavěly se vzdušné zámky, s halasným dovětkem, že trenér Jílek má důvěru. No, netrvalo skoro vůbec dlouho a po prohraném prvním (!!!) jarním zápase s Libercem se Jílek poroučel krokem přímo svinským, ale za halasného děkování za odvedenou (ne)práci. A život šel dál. S Kotalem.

Kotal odvedl "černou" práci a zachránil tak Spartě nejen čest a jméno, ale i zadek a image kdysi fotbalově úspěšného Rosy. Ten z pozice sportovního šéfa nedokázal obhájit svůj výběr Jílka ani jeho práci, a rychle hledal jeho nástupce. Což nebylo zrovna snadné. Na "horké" místo sparťanského lodivoda se nehrnula žádná trenérská persona a s někým perspektivním zřejmě u svého velitele Křetínského nepochodil. Tak tedy Kotal.

Je zajímavé, že Rosův výběr tehdy schvaloval kdekdo, od bývalých hráčů Sparty, po širší fotbalovou veřejnost. Včetně glosátora Vízka. A skoro všichni ti "schvalovači" pak o pár měsíců později (Kotal nevydržel o týmu ani rok) nechápali proč trenér posadil Dočkala na lavičku. No, protože proto a protože právě Kotal byl šéfem týmu. A také proto, že zůstal věren tomu, co od něj TR10 chtěla: mládí vpřed a odchovanci k tomu. Ačkoliv každému bylo jasno, že jenom s mladými to nevyhraje. A s kvalitou Sparty na některých postech byly některé sezónní cíle spíše zbožným přáním. Natož nějaká dominance v lize. 

Kotal na to upozorňoval. Chtěl posily. Věděl, že kádr Sparty je kvalitativně velmi nevyrovnaný, trápí ho široká marodka a forma těch, kteří by tým měli táhnout, je skoro trapná. Včetně "spasitele" Dočkala. Ničeho se Kotal od Rosického nedočkal. A už vůbec ne podpory. Rosa neřešil ani posilování rozháraného kádru, ani povstání dotčeného kapitána a jeho věrných proti vlastnímu trenérovi. A pak stáhl "ocas", poslechl radu "těch vyšších" a Kotala vyhodil. Musel. Nic jiného mu nezbývalo. Takový machr zase není. A jestli vůbec někdy bude.

Kotal není prvním trenérem, kterého "odstřelili" vlastní hráči. To určitě ne. Bořek měl podporu nejen mezi servilními spoluhráči, ale také mezi bývalými fotbalisty. Včetně Vízka. Žádný z nich však nezmínil, že Dočkal nemá formu, že se chová jako primadona a že o sestavě rozhoduje Kotal. Tedy rozhodoval. Něco podobného by ve Slávii nebylo možné. Tam by si hráč, který by chtěl oponovat trenérovi a dělat tak dusno v kabině, rychle balil fidlátka. I to je rozdíl mezi současnými pražskými "S". Tak tedy Vrba.

Upřímně. Mnoho z nás je na něj zvědavo. Sparta nemohla sehnat na lavičku věhlasnějšího kádra (protože Trpiš trénuje Slávku). Je to osobnost s vším všudy, co k tomu patří. Tedy i svými vrtochy. Viz jeho arogance vůči kritice. Ale má za sebou výsledky. Vzestup Plzně mezi české vyvolené je toho příkladem. Ovšem platí i to, že všude tam, kde nebyl ve "svém" plzeňském prostředí, vyhořel. Nebo kulantněji, neměl takové výsledky. I z tohoto pohledu bude zajímavé sledovat vystoupení Sparty v Olomouci. Každopádně je Vrba skvělým, i když zřejmě drahým řešením. Ale také prohrou TR10. Už třetí v řadě. Ščasný, Jílek a teď i Kotal. V každém jiném klubu by se sportovní ředitel s takovýmhle "čichem" na trenéry už asi poroučel. Nebo by sám rezignoval. Ale možná to nevadí. Každopádně, pro Spartu je paradoxně možná dobře, že se mužem číslo dva v klubu stane Vrba. Určitě si do toho nenechá remcat od takových Čuprů.

A Dočky? Ten sice možná kvituje trenéra, jenž má slabost pro staré a prověřené kádry. Ale pokud bude Bořek a celá jeho suita pokračovat ve svým "famózních" jarních výkonech, nevím proti komu povstane tentokrát. Páč Vrba není Kotal. Howg!

A mějte se krásně. I když za babičkou do Humpolce se už asi nepodíváte. Protože PES, Blatný a Rážová jsou bdělí. Tak to berte s rezervou! A takhle to vidím já!

 

Autor: Petr Horký | sobota 6.2.2021 19:52 | karma článku: 20,98 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik