Zápisník zuřivého Sparťana: Papaláši v (z) Edenu?

20. 02. 2021 12:16:32
V Edenu se ve čtvrtek vášnilo mnohem více na VIP tribuně než na hřišti. Pod nánosem protekcionalismu, pocitu vlastní výlučnosti a výjimkám z výjimek, mohlo pár otestovaných "VIPek" skoro nerušeně přihlížet utkání Slávie s Liškami.

Vše povoleno, vše legální, pečlivě odtestováno. Vše v rámci pilotního projektu MZ a LFA, jehož účelem je dostat alespoň pár stovek diváků bezpečně na stadióny (konkrétně by se mělo jednat o 600 kousků). Takže vzrušení zcela zbytečné, veřejný soudce Lynč nežádoucí. Někteří novináři (například Luděk Mádl) v tom vidí dokonce pomoc fotbalu jako takovému, protože úspěšnost projektu vrátí alespoň část diváků do hlediště. Argumentuje, a zcela po právu, že za ony VIP boxy platí sponzoři nemalé peníze a tudíž je žádoucí, aby za to dostali i adekvátní protislužbu. Nehledě na to, že i pronájem boxu jsou peníze, které se do rozpočtu klubu hodí. Zvláště v dnešní pošahané době.

Dost možná kdyby se "projektu" přímo nezúčastnily některé společensky neakceptovatelné "osobnosti" typu mediálně profláknutého Prymuly, či věčného "mějetonaháku, jájsemněkdo" Mynáře, nebo chudáka zástupce hlavní hygieničky Marounka (který údajně měl celý projekt dozorovat a přitom se jaksi, jen z titulu své funkce mohl koukat taky), dost možná by to byla jen bouře ve sklenici vody. Jen námět pro pomluvy závistivých fanoušků jiných klubů, jejichž miláčci EL nehrají, nebo už nehrají. Pomluvy, jenž mají odvést pozornost od skutečnosti, že je Slávie milióny světelných let před nimi. Protože s jinými "celebritami" typu Krajča, či Kvitové se občan, těžce drcený lockdownem, spíše ztotožní a dost možná by jim to i přál. Minimálně ten slávistický, jenž by v tom viděl (a zase po právu) uznání pro jejich úspěšný klub.

To vše v době katastrofických čísel infikovaných, mrtvých, v době totální uzavírky některých okresů (a další se údajně chystají), zavřených obchodů, divadel, kin, v době totálního zmražení amatérského sportu a "zmrzačení" celé jedné generace dětí. Ale také v době, kdy různé "celebritky" posílají selfíčka z exotických destinací, kdy politici a veřejně známí prominenti bez skrupulí porušují vládní nařízení, slaví narozeniny v takřka přímém přenosu, či pořádají tajné schůzky v prostorách zavřených restaurací, nebo porcují chudáka nemocného pašíka. A také v době, kdy zoufalí hospodští, kteří otevřou navzdory, aby zabránili totálnímu krachu svého podniku, jsou odváděni policií v klepetech k podání vysvětlení. V době, kdy se ve frontě na "zázračnou" vakcínu předbíhá podle zásluh, známostí a funkce. Tak přesně v téhle době je něco takového, co proběhlo ve čtvrtek v Edenu, opravdu velmi černý humor a vzkaz tzv. "obyčejným" lidem: haló lidičky! Situace není tak vážná. To je jen pár nakažených........

Vypadá to, že náš boj s pandemií (a neúspěšný boj), neřídí vláda a odborníci, ale klientelismus, známosti a teorie "silnější pes mr..." Jak si vysvětlit (nebo jak nám lze vysvětlit), že v sousedním Německu, kde čísla nově nakažených dlouhodobě klesají, se o něčem takovém, jako návrat fanoušků na stadióny vůbec neuvažuje (alespoň ne v nějakém horizontu), že kluby, které se v rámci evropských soutěží utkají s anglickými týmy, musí své zápasy sehrát mimo území Německa. Právě z důvodu ochrany před zavlečením a rozšířením mutace kovidu. A ani žádná "celebrita" či politik, by tady nechtěli být spojování s nějakou "výjimkou" či výhodou. Rovnalo by se to jejich společenské "sebevraždě". Naproti tomu Slávie dostane výjimku a může tak Leicester přivítat na svém stadiónu, v kovidem zamořeném Česku. Inu proč ne? Teorie politických paktů a známostí tomu nahrává. Nebo si to jen nalhávám, že Tvrdík nikdy, ale vůbec nikdy, nevyužil svého postavení šéfa nejúspěšnějšího českého fotbalového klubu současnosti, svých politických známostí a vlivu k dosažení jakékoliv výhody pro svůj tým? Že nikdy, s pocitem vlastní výlučnosti a výlučnosti Slávie, nepočítal s tím, že "těm z Edenu" se vyjde vždycky vstříc? Ať už se jedná o podivné záležitosti kolem (ne)karantény jejích hráčů, nebo naopak důsledné karantény pro hráče Zlína, jenž měl tak čistě náhodou odehrát zápas se Slávií v době, kdy se to Slávce ne zrovna moc hodilo. Nebo za tím nemám nic hledat, že po návratu z Anglie (a všichni věří, že úspěšného) nemusí hráči do karantény, jako by musel kde kdo z nás? To všechno je v rovině čirých spekulací, které mi sice, jako zuřivému Sparťanovi, znějí jako tajné spiknutí bratrstva slávistické pracky, ale nedávají mi žádné právo je považovat za pravdu. Ovšem, že Tvrdík seděl na tribuně bez jakéhokoliv "náhubku" je doloženo fotografiemi. A proč takhle seděl? No inu, protože výjimka a on se už omluvil.

Ne, není smyslem mého výlevu navážet se do Slávie. Každý majitel by se snažil udělat co nejvíce pro klub. A dost často by se také pohyboval na nějaké hraně, či by k tomu využíval nějakého vlivu a známostí. O tom žádná. Ale v době, kdy denně umírají lidé kvůli nezvládnuté pandemické situaci v zemi, kdy obyvatelstvo už několik měsíců trpí pod jhem lockdownu, kdy s námi okolní státy uzavírají hranice a tisíce pendlerů musí stát v ponižujících frontách a žebronit o možnost dostat se do práce, je něco podobného, co bylo k vidění ve čtvrtek v Edenu, naprostý hyenismus. A za to nemůže Slávie nebo Tvrdík, za to můžeme my všichni.

A takhle to vidím já. Slávisti a slávistky, nekamenujte mě. A vy ostatní zůstaňte zdraví. Ať nám je zase líp!

Autor: Petr Horký | sobota 20.2.2021 12:16 | karma článku: 20.76 | přečteno: 565x

Další články blogera

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 324 | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 500 | Diskuse

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 905 | Diskuse

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma článku: 39.19 | Přečteno: 7452 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 131 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 856

Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...