Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Všechno holt jednou skončí. Katův šleh i Tvrdíkova pomsta.

Spartě končí karanténa, Strahovu volební mandát, v Baníku skončil Kozel a Leicester v EL. Věčný života koloběh, něco končí, aby něco nového mohlo začít. Nového? To se vždycky ukáže až poté a ne vždy to musí být ku prospěchu věci.

Jak je život fotbalového fanouška v době korony smutný, se ukáže, když pošlou vaše borce do karantény. Pokud nemáte to štěstí, že se hygiena "spletla" a ty pozitivní testy vlastně nejsou pozitivní, čekají vás dva týdny bez vašeho milovaného klubu. Přesně tohle se "poštěstilo" Spartě a jejím fanouškům.

Ono není už moc záživné čučet na fotbal bez diváků na stadiónu, ale mrknout do tv programu a zjistit, že víkendové kolo se opět odehraje bez vašich miláčků a vy budete nuceni buď a) sledovat ty které nemusíte, jak se prohání po zeleném pažitu (hnědém oraništi), nebo za b) si fotbal prostě odpustíte a vyrazíte na státem povolenou vycházku v rámci vaší obce (okresu). Obě možnosti vám skýtají jen pramalou útěchu vaší zkoušené fanouškovské duše. Ovšem možná ta první možnost, tedy mrknout na naši ligu bez vašich borců, je stále lepší, než sledovat třeba Bundesligu. Tedy nemluvme o kvalitě, ale o atmosféře. U nás někdo přišel na nápad pouštět do přenosu řev stadiónu. Zlatě zaplatit, při sledování fotbalu tak máte alespoň pocit atmosféry a to je stále lepší, než ztichlé stadióny Bundesligy, LM a EL, kde slyšíte každý pokyn z lavičky, každé čutnutí do balónu, případně každé křupnutí holení kosti. To pak máte pocit, ačkoliv se na trávníku prohání třeba Sané, Müller nebo Lewandowski, že sledujete trénink v Horní Dolní. Absolutně vás to nebere (pokud tedy nemáte vsazen ranec). Vůbec se nemůžete naladit na fanouškovskou strunu a jen otupěle pozorujete merunu létající napříč hřištěm. Fotbal je především zábava a zábava to jsou emoce. Bez nic to není ono. Takže sláva českému nápadu. Proč to nejde i v Německu jsem nikde nezjistil. Ku škodě Bundesligy.

Apropos, když už jsme u té Bundesligy. Jaromír Bosák se v jednom svém komentáři (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glosar-jaromira-bosaka-fotbalove-vztahy-kolegialni-odtazite-nenavist-145656) zamýšlí nad předivem vzájemných vztahů ve fotbale. Spekuluje v něm i nad možným návratem Müllera do reprezentace. Jak známo, "Jogi" Löw vystavil po nepovedeném MS v Soči 2018 těm nejzkušenějším borcům, mimo jiné i právě Müllerovi, stopku v repre a ohlásil, že dál se chce už obejít bez nich. Krátce a bez skrupulí, Löw není v Německu zrovínka moc oblíbený. Byl ale už není. Je už u reprezentace tak dlouho, že ztratil schopnost jakékoliv sebereflexe, či snad dokonce sebekritiky. Obklopuje se kývači a drží se postu trenéra reprezentace zuby nehty. Proto také neúspěch na MS hodil na nejzkušenější hráče a nedal jim ani férovou možnost se obhájit výkony na hřišti. O jejich zařazení, či nezařazení do kádru nerozhodovala tedy jejich forma, ale jen a pouze "Jogiho" snaha zachránit si krk a odpovědnost za průser v Rusku hodit právě třeba na Müllera. Něco tak podlého, aby jeden pohledal. Ostatně, další období pod vedením Löwa už není rozhodně obrovský success, výkony týmu jsou jako na houpačce, s těmi nejsilnějšími většinou tahá za kratší konec. "Jogi" zatím marně hledá nějakou kostru týmu a točí hráče jako na kolotoči. A právě v téhle době se prý jeví jako možný, podle  Bosáka, návrat Müllera do týmu. Hrany jsou obroušeny, borec Bayernu má formu jako hrom a na lavici bavorského giganta sedí někdejší "Jogiho" spolupracovník Hansi Flick, který může být údajně zprostředkovatelem velkého návratu. No, já bych tak optimistický nebyl. Prostě tomu nevěřím. Bydlím v Německu už dost dlouho na to, abych pochopil, že Löw půjde třeba přes "mrtvoly", jen aby se udržel u repre. A také, že je to ješita ješitný. Vzetím Müllera na milost by musel uznat, že se zmýlil. Že podělané MS v Soči nebude jen chybou těch nejzkušenějších, ale hlavně jeho. A to by se jeden u "Jogiho" nedočkal ani na smrtelné posteli. A Flick jako zprostředkovatel? Trenér Bayernu je především pro Löwa nečekaně hodně kvalitní konkurence na jeho post. Pokud by se Müller vrátil, posílil by především Flick. A to nemůže Löw potřebovat. Tak asi tak. A nic na tom nemění ani to, že se "Jogi" rozhodl u repre po ME v létě skončit. 

Mezitím co sousedi řeší (nebo neřeší) návrat Müllera do repre, u nás nám v podobě Slávie vyrůstá evropsky hodně kvalitní klub. Hodně kvalitní nejenom na hřišti, ale velmi schopný i v zákulisí. A co si budeme povídat, s využitím všech možných prostředků. Tedy i těch, dejme tomu, společensko-politických. Není tajemstvím, že Tvrdík je Zemanův kůň, Zeman a jeho hradní klika jsou zase Číňanovi "bílí" koně a mít vliv se v naší české kotlince skvěle hodí k prosazování svých cílů. Slávka je úspěšná a tak chápu, že jejímu fanouškovi nevadí, kdo za za pozvednutím klubu stojí. Ostatně, mám takový pocit, že by to nevadilo fanouškovi žádného klubu. Ovšem s chvalozpěvy a "umetenými cestičkami" jde ruku v ruce i latentní onemocnění všech "nedotknutelných". Totiž onemocnění, spíše náchylnost "vypořádávat se" s nepohodlnými a kritiky. A nemusí jít o nic drastického, třeba jen nedostávají "nepohodlní" novináři akreditaci na zápas Slávie. Že by pomsta za fotku VIPíček na tribuně stadiónu při zápase s Leicesterem? Ale kdeže, co nám to podsouváte! Jde nám jen o spravedlivé rozdělení akreditací. No tak to určitě. To je totiž další poznávací znamení "nedotknutelných". A sice snaha být za každou cenu "spravedlivý", ale tak nějak po svém způsobu. 

Já jen, aby si fanoušci Slávie (a tím je srdečně zdravím) uvědomili, že žádné stromy nerostou do nebe. A myslím, že v minulosti se o tom už několikrát přesvědčili. Budou volby a po nich se může vliv přeskupit úplně jinak. Já vím, politika do sportu nepatří. Kéž by....

A takhle to vidím já. Myslete pozitivně a kupte si třeba nanuk. Furt lepší než myslet na lockdown.

Autor: Petr Horký | úterý 9.3.2021 13:09 | karma článku: 12,90 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik