Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Konce sparťanských snů a kurz sebevědomí.

Sparťanské výkony posledních týdnů jsou ve znamení toho, co už předpovídali mnozí. Se slabšími  to většinou jde, při srážce s kvalitou žádná dominance a pohříchu tahání za kratší konec. A Vrba už ví, že kádr není bůhví co.

Pavel Vrba krátce po svém nástupu na Letnou nadšeně vykřikoval do světa, jaký že to mají ve Spartě kádr, plný svižných a talentovaných fotbalistů. Do jaké míry to byla určitá forma slušnosti k novému chlebodárci, do jaké míry zaslepenost a nebo jen prozatímní neznalost kvality, kterou mu Rosa naservíroval, o tom si každý fanda udělá obrázek sám. Stejně jako Vrba. Po vydařeném a nadějném začátku přišly zápasy pravdy a při nich si trenér často schovával hlavu do dlaní. Snad abychom neviděli slzy jako hráchy, které se koulely po jeho tváři. A že to byly spíše slzy zoufalství než štěstí, si asi nemusíme vykládat.

Mnozí odborníci, rejpaví novináři a jiní co si rádi přidají, upozorňovali na to, že opravdová míra síly zděděného kádru se ukáže až v soubojích se špičkou ligy (když už nám ji tedy neukázala EL). Je sice hezké porazit rozklížené Teplice rozdílem třídy, ale když on se ten chleba láme v soubojích se Slávií, Plzní a v poslední době i třeba s Jabloncem, Slováckem, Libercem atd. A právě v zápasech s těmito týmy se bohužel ukázalo, že Pavel Vrba asi nesledoval pozorně svého budoucího zaměstnavatele, případně je nanejvýše loajální a korektní. Slávie nás dala s přehledem, Jablonec nás v lize porazil a byl lepší, Slovácko nám velmi zle zatápělo a chvilkama nebylo poznat, kdo je domácí a kdo jsou hosté. A to byl jenom takový předkrmeček. Soudní fandové s porážkou v Edenu počítali, ale rozhodně už ne s tou v Jablonci, bodovými ztrátami v Budějkách a s Pardubicemi. V žádném z těchto zápasů Vrbův "talentovaný" kádr nedominoval a byl přehráván. Čili se naplnila slova proroků o kádru, jenž stačí sice na Příbram a Teplice, ale s protivníkem, který proti němu hraje fotbal, většinou vyhoří. O rozpočtech, platech a jiných náležitostech, se není potřeba šířit.

Menu bude pokračovat a Spartu nečeká nic lehkého. Namátkou třeba odložený zápas s lepšící se Plzní, neoblíbeným Libercem, nepříjemnou Ostravou, o život hrající (a kupodivu vcelku kvalitním kádrem oplývající) Boleslaví. Tedy tohle bude pořádná fuška! Při vědomí toho, že Sparta musí. Musí vyhrávat, protože sezónní cíl číslo (já nevím už jaké a kolikrát se ještě změní), tedy druhé místo v tabulce a kvalda o CHL, je v sakra ohrožení. Rosu by sice i pohár zajímal, ale tam stojíme v semifinále proti Slávii a ta se s námi mazlit nebude. Vsázet sice nebudu, ale kdyby, tak dám na vítězství Slávie. A třeba mě ukamenujte. A tím jsou sezónní cíle vyčerpány a pokud tedy nepovažujeme za sezónní cíl Tomášovo vágní "chceme hrát evropské poháry", pak tedy i nesplněny. A bude na to nějaká ozvěna z vedení? Nebo jenom vylepšíme logo, abychom se alespoň tvářili "světově"? 

Čím dál se nad slunce jasně ukazuje, že problém nebude ani tak v trenérech, kteří na nanejvýš nestabilní křeslo letenského kouče usedají, jako v kvalitě kádru, který na Letné mají. Je nedostatečná, stejně jako je nedostatečná jeho kvantita. Problémy se zraněními a ztrátami formy se spíše řetězí, než aby se nějak řešily. Nákupy se v zimě neudělaly žádné s poukazem na to, že máme v kádru kvalitu. Každý, kdo je alespoň malinko obeznámený se situací na Letné vám řekne, že to je sice pravda, ale pokud se ta kvalita zraní, či není ve formě, není už kde brát. Možná si ještě někteří vzpomenou, a docení trapnost celé akce, když se před prvním jarním zápasem v Ostravě stahoval z hostování nahonem Fortelný, protože nemohl hrát Krejčí ml., Pavelka ani Čelůstka. Ovšem Fortelný přišel z Teplic zraněný a tak v Praze zasmrděl a vrátil se zpátky do Teplic. Hledáte snad kvalitnější příklad amatérismu? Nehledejte, právě jste si ho přečetli. A to se nebavíme o nějakém klubu z Dolní Horní, ale o klubu, který chce doma dominovat a v Evropě hrát důstojnou roli, nejlépe v CHL. No potěš koště!

Navenek je za "stavbu" kádru odpovědný sportovní ředitel Tomáš Rosický. Nemám na Letné žádné insidery, takže se s tím musím vyrovnat. Rosa do obleku skočil rovnýma nohama a bez přípravy. Pokud tedy za ni nepovažujeme půlroční "stáž" u dalšího začínajícího bafuňáře Ščasného. Nikdo se neptal, zda na to Tomáš stačí, zda by třeba neměl začít někde v koutku. Hrcprc a vložili mu na bedra osud jednoho z nejúspěšnějších klubů v Česku. A to ještě v době jeho postupného erodování, česky rozkladu. Vrátit takový klub zpátky tam, kde ho chtějí fanoušci mít, a doufáme, že i majitel, to je těžký úkol pro jiné kosy. Natož pro začátečníka. Ale když už se pro Rosu hledala na Letné nějaká ta funkce......Prostě Rosa se už nechtěl plahočit po hřišti (kam by ještě patřil, pokud chtěl Spartě pomoci) a asistent v béčku asi není lukrativním postem pro začínajícího eléva.

O tom, že Rosa nebyl na tak exponovanou funkci připravený, se ukazuje čím dál tím zřetelněji. Jeho nákupy jsou většinou propadáky. Když ne totální, tak alespoň nehodné Sparty a jejích cílů. A s Vrbou v zádech se ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny. Křetínský na straně jedné a ambiciózní trenér na straně druhé. A Vrba není Jílek, to je doufám Tomovi jasné. Toho neopije Lischkou nebo Součkem, či Minčevem. Ten chce být úspěšný a nekazit si jméno ve věčném závěsu za úspěšnějšími. 

Pro dokreslení Tomovi nezáviděníhodné situace (pokud mám sumírovat, tak druhé místo v ohrožení, kádr díky zraněním v takovém malém rozkladu, náhrady nedostatečné a nekvalitní) je zpráva, že Slávka hodila údajně laso Ortegovi do Bielefeldu. Ten ještě hraje Bundesligu a dost možná ji i letos udrží. Přesto po jeho brankáři Tvrdík střelil jako případné náhradě za Koláře. Sebevědomí? Síla čínských peněz? Ať je to tak nebo tak, Slávie prodává do Bundesligy a z Bundesligy kupuje. Dříve u českých mančaftů něco nevídaného. A dočkáme se něčeho podobného v podání TR10? Obávám se že ne.......

A takhle to vidím já. A užívejte, dokud nám to klesá. Nikdo neví, co zase příště koho co napadne.

 

Autor: Petr Horký | neděle 2.5.2021 0:02 | karma článku: 17,35 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik