Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Pohárová ostuda! A plkejte si co chcete!

Začala to Sparta, Slávie pokračovala a zbytek to dodělal. Řeč je o "úspěšném" týdnu v pohárové Evropě. Nejen, že se nikdo z našich zástupců ani mžikem oka nezastyděl, ale ještě mluví o odhodlání postoupit. Ostatně, o čem jiném.

To, že by Sparta postoupila přes Monako nedoufal nikdo duševně zdravý. Jasně, je to kulaté, když podáme svůj nejlepší výkon, když nám popřeje trochu toho štěstíčka....atd. Obvyklé plky před zápasem jsou už koloritem, ale nakonec, určitě nebudete říkat, že to předem vzdáváte.

Soudný fanda byl spíše zvědav na to, jak bude Sparta síle z Monaka vzdorovat. Zda je tu už hmatatelný posun směrem k vyspělé (fotbalově vyspělé) Evropě. Výsledek poznání musel být pro nadějí kojeného fandu zklamáním. Pár minut v prvním poločase snad sneslo trochu měřítko, ale celkově si hráči Sparty museli připadat jako na kolotoči. Pocem, kam jdeš, míč je támhle. Zjištění, že je několik mladíků z Monaka tak moc vzdáleno od umění ostřílených matadorů ve sparťanských dresech, je tristní. O mladých nemluvě, ti si také museli připadat, jako když honí motorku. Zjištění, že ani po letech "léčby" nemá základ letenského týmu na opravdový evropský fotbal, musí být bolestivé. Ale bohužel, nejsou v tom sami.

Jasně, Jablonec to má každou sezónu těžké. Její šéf, "velký čáp" Pelta, je namočen ve všem možném a tak se sponzoři zrovna nehrnou. Přesto to Jablonec každý rok nějak uhrává, dokonce s uznáním obecenstva. V minulé sezóně proháněl Spartu a dlouho to vypadalo na druhého fleka. Nakonec z toho bylo "jen" předkolo EL s Celticem, ale právě po něm ta představa, že by borci ze severu Čech nastoupili v kvaldě o LM je snad až zábavná. 

Pelta Radovi v létě prodal, co mělo nějakou cenu, stanovil cíle a děj se vůle boží. To, že oslabený mančaft nestíhá ani ligu, ani poháry je nasnadě. Ale jakým způsobem! To už musí fandu českého fotbalu trápit. Ti kluci v konfrontaci s průměrem Evropy (sorry Celtic) vypadají, jako by si šli zahrát pro zábavu po zaměstnání. Nejde jim nic, technika, nějaký systém, prostě nic. Vypadají tak zoufale, že je jich jednomu až líto. Ale oni za to berou peníze, oni mají ten míč na noze každý den! Kromě tréninku se nemusí o nic starat! Přesto jejich fotbal v porovnání s Evropou vypadá tak nějak amatérsky. Když vidíme porovnání našich pohárových zástupců s lepším evropským průměrem, musíte mít obavy o český fotbal. Ani "super" hvězda Hložek se nedokáže prosadit. Možná je to už námět k zamyšlení.

Plzeň také už nějakou dobu "evropsky" skomírá. Z dřívějšího fenoménu naší ligy, a úspěšného účastníka základní skupiny LM, toho věru moc nezbylo. Možná tomu pesimismu tak úplně neodpovídají výsledky v probíhající sezóně, ale herní projev známky optimismu tak úplně nejeví. Už s Brestem to nebylo bez ztráty květinky (s Brestem!) a právě probíhající boj s velšským TNS o postup  do posledního předkola jenom potvrdil mátožení kdysi tak úspěšného celku. Plzeň se všude holedbá, že byla fotbalově lepší, ale když pár minut před koncem prohrávala o čtyři (!) branky, určitě nebylo Šádkovi s Bílkem do zpěvu. Fakt, že plzeňští dokázali ještě snížit o dva góly, je sice chvályhodný a dává do odvety více než slušné šance, herní projev tolik pozornosti nebudí. Prát se s (pod)průměrem Evropy o postup do "nějaké" konfederační ligy, je na hony vzdálen zápasům s Bayernem v LM. Ovšem vše má svůj vývoj, fotbalisty v Plzni, i při té finanční bídě, špatné nemají. Jenže i tak nějak to za Evropou pokulhává.....

Největší šanci na postup, při té české pohárové bídě, má dle představ novinářů a jiných pochlebníků (viz Honza Rajnoch) Slávie. Rupla sice v Budapešti 2:0, ale jazykové, kteří zápas viděli, tvrdí, že doma Ferencváros přejede. Divné, proč ho tedy nepřejela už v Maďarsku, a nechává rozuzlení dramatu až do domácího prostředí? Asi holt proto, že lepší nebyla. Mluví se sice o převaze, o šancích atd...ale nemohu si pomoci, na straně Slávistů po zápase svítila jedna velká nula, Ferencvárosi jedna velká dvojka. Přesto si v Edenu nějak neumí představit, že by "velká" Slávka s Ferencvárosem vypadla. Může být, Slávie má opravdu na to, aby Maďary (no, ono jich v týmu zase tolik není) důrazně v Edenu přejela a šla dál za svým jasným cílem, tedy LM. Mančaft na to má, schopnosti také a když si Slávisté uvědomí, že nosánek nahoru není radno nosit, a přistupovat ke každému soupeři, byť sebeslabšímu, s pokorou, pak mají v Edenu vyhráno. Jejich dominace v lize je jim totiž spíše na škodu. Třeba takový Kolář, neustále kolem sebe slyší, jaký je to "světový" gólman, jeho jméno se skloňuje jen v souvislosti s těmi nejvěhlasnějšími kluby. No, to pak jednoho přivede k myšlence, že je ten nej na světě. Zvláště, když ještě k tomu chodíte s dcerou generálního ředitele. Jenže pýcha předchází vždycky pád. Kolář pravidelně  dělá školácké chyby. Viz Teplice, viz Budapešť. Slávie by ho měla rychle prodat, než si toho skauti všimnou. Ale že ho neprodají do žádného "věhlasného" klubu, to se klidně vsadím. I sama Slávie si uvědomuje, že to v Maďarsku "podělala". Jinak vážně nevidím důvod, proč by si jinak nechala odložit ligový zápas s Olomoucí. Ostatně, Sparta to zkusila také, ale Karviná se před pražským S neposadila na zadek. Narozdíl od Olomouce......

Opravdu to nebyl žádný úspěšný pohárový týden. Horší ovšem je, že český klubový fotbal na to doplácí. A potažmo i reprezentace. Ta konfrontace s Evropou asi mnohým na svazu otevřela oči. To, že se reprezentaci "trochu" vydaří ME, ještě neznamená, že jsme fotbalová velmoc. Do té máme sakra daleko.

A takhle to vidím já. Mějte se zdravě a držte se. On se blíží podzim......

Autor: Petr Horký | pondělí 9.8.2021 12:34 | karma článku: 40,35 | přečteno: 6628x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik