Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Někdy průšvih, jindy nová výzva. Jak se to hodí.

Čtvrtek definitivně postavil několik českých klubů před hotovou věc. Nikdy nemusí být všechno tak, jak si přejete. A někdy se i novináři mohou mýlit. Mýliti je sice lidské, ovšem i sebepřehnaný optimismus ještě neznamená úspěch.

Vzali-li bychom pohárový čtvrtek českých zástupců optikou novinářů, pak by nás v pátek ráno čekala kocovina. Jasný favorit Slávie vyřazen z EL jakousi Legií z Polska, miláček sportovních novinářů této sezóny Viktorka ze Splzně dostala jasně nabacáno v Bulharsku, kde zástupci sportovního tisku z našich luhů a hájů nepředpokládali žádný problém po dvougólové domácí výhře nad CSKA Sofia. Jen Jablonec v boji se Žilinou naplnil takříkajíc jejich očekávání. Jasně zvítězil v celkovém součtu 8:1. Ovšem "chvástání se" Petra Rady před zápasem se slovenským protivníkem, zvláště po skoro trapné hře proti Celtiku, že to jistě zvládnou, nebrali hoši od tisku příliš vážně. Rozhodně pro ně byly zajímavějším tématem zejména mače Slávky, než Peltův Jablonec. A musím se přiznat, že i já jsem se do "Jablek" po Celtiku navezl. Tímto se na sever Čech omlouvám, ale na druhou stranu jsem zvědav, jak si v nové KL povedou. Vivat Pilař!

Hoši z Edenu se pomalu, ale jistě vracejí ke svým kořenům. Oni byli (nebo ještě jsou) megalomanští se vším všudy. Nejnabubřelejší kádr, rozpočet, sebevědomí i tweety. Ovšem i úspěchy. To všechno charakterizuje Slávku z posledních úspěšných let. V Edenu si však rychle zvykli na to, že jim nikdo úmyslně nepřeloží ani stéblo přes cestu. Tedy myšleno v naší kotlince. S podporou čínských peněz v zádech, s generálním ředitelem tak oblíbeným na Hradě, s mediální podporou všech významných novinářů věnujících se psaní o fotbale a neposlední řadě i velice talentovaným trenérem a kvalitními fotbalisty, si Slávisté tak nějak navykli na nikdy nekončící mejdan úspěchů. Leč, žádné stromy nerostou do nebe, i kdyby chtěly. A dále, pýcha a nabubřelost předchází pád vždycky, a to tak samozřejmě, jako že po noci následuje bílý den. A tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Ze snů o LM je "pouze" Konferenční liga, místo na Bayern či Camp Nou se pojede třeba do Berlína na Union. Ale ani to nemusí být špatné, vezmete-li to čistě po sportovní stránce. Pohledem pýchy, sebestřednosti a pocitu vlastní výlučnosti je to ovšem neúspěch. A to dost fatální, protože proti "tomu nejlepšímu celku střední a východní Evropy" nestáli žádní giganti. Bez návratu zpátky k pokoře to půjde se Slávkou z kopce. Na Letné by mohli vyprávět.....

To Plzeň šla do zápasu o všechno z trochu jiné pozice. V posledních letech vyklidila post úspěšného klubu a přes všechnu snahu zabránit propadu zpět k průměru a provinciálnosti, tam i přes momentální vedení v lize, metelí rychlými kroky. Souboje s pražskými S v posledních letech klub vyčerpaly zejména finančně a to je pro takový klub, jakým je Plzeň, zásadní. Bez pravidelného přísunu euráčků z evropských pohárů se nebude v Plzni jezdit na tanku a křičet něco o pražských mrd(píp)ch. Ačkoliv se najdou ve Štruncových sadech kvalitní fotbalisti, a nakonec momentálně i trenér, na moc to stačit nebude. A jestli vůbec na něco. Vízek například komentoval Viktorky vedení v lize tak, že Plzeň jen štěká, ale nic zásadního z toho nebude. A já se chci pod to podepsat, ovšem nikdy neříkám nikdy. Asi tak.

Nakonec z toho všeho vyšla nejlépe Sparta. A dokonce s přispěním věčného rivala z Edenu. Zahraje si základní skupinu EL (dokonce hratelnou), tedy nejvýše z českých klubů (jaký paradox, mistr hraje KL). Ovšem nutno říci, že proto na Letné až tak moc neudělali. Jasně, druhé místo si uhráli sami (s propastnou ztrátou na "konferenční" Slávku) a přes průměrný Rapid postoupili s umazanýma ušiskama. Ale postoupili. To bylo ale vše. Pokus s Monakem letenským ukázal, že to s nimi ještě není tak růžové, jak by si možná přáli. A radovat se z "neúspěchu" Slávky? To může jen krátkozraký a zaslepený fanoušek. Nebo třeba pan Čupr, jenž údajně po vyřazení červenobílých tancoval na Letné kankán. Já bych byl trochu více opatrný. Slávie už naznačila, že KL je pro ni "také" výzva, a o co více byla "ponížena" na mezinárodním poli, o to více bude chtít dokázat, že u nás nemá konkurenci. A že, například, rozhodně nevypustí derby. Takže bych, být Letenskými, na Strahově rozhodně potrénoval, případně bych ještě někoho přikoupil, ať to zase není ostuda z loňské sezóny. Například poslední ligový zápas s Hradcem Králové by mohl být mustr pro to, jak to asi nepůjde. I když se vyhrálo. Ono totiž výhra ještě nemusí být výhra a porážka nemusí být porážkou.

A takhle to vidím já. Mějte se zdravě a proboha, nejezděte do Německa! Ani na Bundesligu.

Autor: Petr Horký | pátek 27.8.2021 23:36 | karma článku: 15,12 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik