Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

Možná si pamatujete památné z video z loňského roku, kdy ze závodu farmaceutické firmy Pfizer v USA vyjížděl první kamión naložený vakcínami určenými k očkování proti SARS-Cov-19. Před branou a v ulicích stály špalíry lidí. Aplaudovali, na tvářích mnohých se objevily slzy. Přiznám se, že i mě obrázky dojaly. Ano, všichni jsme v tu chvíli považovali boj s touto zákeřnou nemocí za vyhraný. Určitě ne hned, ale měli jsme světlo naděje na konci tmavého, lockdownového tunelu bez budoucnosti.

Po vypuknutí nemoci v roce 2020 se ukázalo, jak jsme podcenili přírodu. Jak moc jsme si byli jistí svou nadřazeností nad jejími vlivy a projevy. Státy, zejména jejich vládnoucí establishment, nebyly vůbec připraveny na "černou smrt" moderního věku. Ještě v únoru toho roku nás politici ujišťovali, že nás se to vlastně netýká, nebo jen okrajově. Není potřeba dělat paniku, vše je pod kontrolou člověka (tedy politika). Podcenilo se úplně všechno a podceňovali úplně všichni.

Sars-Cov-19 se dostal do Evropy a slogan - nedělejme paniku - se změnil ve všeobecný chaos. Od nákupu tou dobou již Čínou vykoupených ochranných prostředků, přes opatření jednotlivých vlád, která v důsledku nedonutila nemoc k ústupu, ale přivedla ekonomiku států na pokraj zhroucení. Spoustě občanů pak zcela a zásadně změnila životy, případně jim ho vzala.

Farmaceutické firmy, i na zadání politiků, začaly horečně pracovat na výrobě účinné vakcíny. To měl být hlavní trumf v boji proti nemoci. Hlavní v rukou politiků, kterým by tak zakryli vlastní selhání v době pandemie. Jeden, dva vpichy a vítězství je na dosah. Návrat k normálnímu životu, to bylo heslo dne. To byl, vyřčený i nevyřčený, slib politiků. A občan znejistělý, spíše však vystrašený sledováním médií, která si začala libovat v masochisticky brutální masírce katastrofických zpráv, nebo nasloucháním předpovědí konce světa samozvaných věrozvěstů pandemie, se rád nechal konejšit vidinou bezstarostného života bez virů. Ano, politický slib zněl jasně: očkovat, očkovat, očkovat.....a bude zase dobře.

Každá krize má své viníky. A každý z nás se cítí být nevinný. Ale pro blaho veřejného mínění musí být někdo označen, aby se naplnil chřtán lidového soudu. Aby se na účtu pandemie začernila jména se skutečnými viníky. Na jaře 2020 to byli lyžaři, kteří si "nezodpovědně" zalyžovali v italských Alpách. To oni nám sem zavlekli ten "čínský" virus. Tedy z Itálie. To už zní malinko komicky ne? V další vlně to byli nezodpovědní. Ti, kterým se eklovala rouška na hubě, ti, kteří povýšili svou osobní svobodu nad zájmy celku (opravdu to není jen náhoda, že podobná poselství zněla na soudružských sjezdech KSČ?). A když se přiblížila vlna číslo čtyři, pět atd. a opatření se zdají být i nadále pro kočku, protože "nám  to opět stoupá", jsou viníky, na něž můžeme s blahosklonným přikyvováním politiků a epidemiologů házet šutry, ti neočkovaní. Heuréka a prozření. V nich je zakopáno jádro pudla. Pardon, viru.

Nechci se zapojovat do debaty, zda se nechat očkovat či neočkovat. Sám jsem nemoc prodělal a chystám se nechat se oočkovat. Za mých mladších let bylo dokonce očkování povinné a na pionýrský tábor jste mohli pouze s potvrzením o prodělaném opíchání. Tudíž i můj (ne)rezistentní postoj k injekci je dán touto skutečností. Ale jestli to má soused od naproti jinak, je to jeho věc. Jeho rozhodnutí. Já si myji ruce. Avšak neviním souseda ze šíření nemoci. Neviním ho z toho, že se točíme neustále v kruhu lockdownů. Nezavírám ho doma, neodebírám mu, ve jménu vyššího dobra a zájmu celku, jeho osobní svobody a lidská práva. To však za mě udělají (vlastně už udělali) politici. A většina z nás jim k tomu ještě tleská a provolává bravo. I tak si dnes představujeme svou svobodu. Jako nesvobodu jiných.

Ve svém provolávání bravo a na hranici s nimi (těmi neočkovanými) jsme však zaslepení. Pro třísku nevidíme les. To, co se dnes týká neočkovaných, jejich šikanování ve jménu dobra, se může už zítra týkat i "podvolených". Až přijde další vlna, a další (a ony přijdou, viz proroctví epidemiologů v oblecích, vize 1458), neočkovaní budou v izolaci (případně nebudou, viz konečné řešení - jakýsi A.H. čtyřicátá léta 20. století), kdo pak bude viníkem. Kdo bude na řadě? Ano právě vy! S dvěma dávkami vakcíny. Protože správné je mít tři, čtyři, pět.....a třeba deset, když to bude v zájmu vyššího dobra. Už dnes ti "zodpovědní a pracující pro nás ze všech sil" připouštějí další lockdowny (v této fázi pandemie vzletně nazývané částečnými), omezování kontaktů, karantény a zákazy vycházení. A světe div se, i pro naočkované. Ale my dále tleskáme a řveme "na hranici s nimi". Tedy těmi neočkovanými. 

Svoboda není bez odpovědnosti. Bez osobní odpovědnosti je poloviční. Ale odpovědnost se nedá vynutit. Stejně jako poslušnost. Odpovědnost musí být v člověku vypěstována . Nutíme-li někoho k odpovědnosti, zahráváme si s totalitou. Ač třeba zahalenou v modré vlajce se žlutými hvězdami a s poselstvím konáním vyššího dobra.

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Horký | neděle 14.11.2021 23:30 | karma článku: 32,05 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Sparťanská kodaňská účelovka.

Day "D", kdy Sparta vstoupila do letošní EL nezůstane navždy zapsán zlatým písmem do dějin českého (neřkuli světového) fotbalu. Úplně všeho bylo pomálu, oči sem tam bolely, ale cíle bylo dosaženo. A účel, jak známo, světí kde co.

18.9.2021 v 12:37 | Karma: 25,31 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik