Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

Obyvatelé městských bytů v Wölblinstraße 21 až 29, převážně starší a důchodci, se dočkali nemilého překvapení. Radnice jim poslala dopis, ve kterém oznamuje, že je nucena vypovědět jejich platnou nájemní smlouvu. Jako důvod uvedla nutnost ubytovat uprchlíky, zejména z Ukrajiny.

V dopise nájemníkům dále sděluje, že město je povinno se o ubytování uprchlíků postarat a jako nejvhodnější lokalitu vybralo právě byty v Wölblinstraße. Nájemníkům přislíbilo pomoc při hledání "adekvátního" náhradního ubytování a finanční kompenzaci nákladů na stěhování až do výše 2000 Eur. Zároveň pozvalo nájemníky na veřejné shromáždění, kde jim měli zástupci města situaci podrobně vysvětlit.

Byty ve zmíněné ulici obývají zejména lidé, kteří zde bydlí řadu let a díky sociálně "citlivější" výši nájemného mají na stáří určitou jistotu střechy nad hlavou. To by se teď mělo změnit. Ačkoliv radnice přislíbila pomoc při hledání "adekvátního" náhradního bydlení, nemají nájemníci žádné záruky, že odpovídající a "adekvátní" nové ubytování bude stejně výhodné jako jejich současné. A zatím se jedná pouze o příslib pomoci. Nikoliv o jistotu.

Pro stávající nájemníky je výpověď nájemní smlouvy velkým zásahem do dosavadního života. Někteří z nich bydlí v bytech řadu let, vyrostly zde jejich děti, jsou tu zvyklí a blízkost centra i výše nájemného hrají velmi důležitou roli. To vše se rozhodnutím radnice má změnit. Místo klidného stáří tak přišly obavy z budoucnosti.

Nutno podotknout, že byty ve zmíněné lokalitě byly postaveny před mnoha lety a spousta z nich potřebuje rekonstrukci. Ta by tak zřejmě musela proběhnout i se stávajícími nájemníky. Město tedy výpovědí nájemních smluv může takzvaně "zabít dvě mouchy jednou ranou". Městské byty budou zrekonstruovány a zároveň vznikne ubytovací kapacita pro uprchlíky. Ti budou tak bydlet na jednom místě, pohromadě. Staří (bývalí) nájemníci se pak "rozptýlí" do různých lokalit.

Otázkou je, proč město nehledá "adekvátní" ubytování pro uprchlíky, ale nutí k vystěhování letité nájemníky. Pokud město nemá vhodnější lokalitu pro běžence, nabízí se vysvětlení, že pro ně bude lepší, budou-li bydlet pohromadě, "mezi svými", než když se rozptýlí do "cizího" prostředí. Mnohdy bez znalosti jazyka a života v hostitelské zemi. I pro úřady je zřejmě výhodnější mít uprchlíky na jednom místě, "pod jednou střechou", z mnoha důvodů.

To však nic nemění na tom, že město postupuje dosti bezskrupulózně. Přesně podle "instrukcí" současné spolkové i zemské vlády, tedy pomoci za každou cenu. Není jistě bez zajímavosti, že většinu v městské radě tvoří "zelení". A ta samá strana má významné posty a podíl na moci nejen v zemské vládě Baden-Württenberg, ale i v té spolkové. Postoj města tedy přesně kopíruje i postoj vlády a většiny parlamentu.

Situace se však pro komuny, města a obce stává neúnosnou. Do Německa (stejně tak jako do dalších zemí Evropy) proudí tisíce uprchlíků nejen z Ukrajiny, ale i z dalších ekonomicky a bezpečnostně nestabilních oblastí světa. Zejména z Blízkého Východu a Afriky. Což sebou přináší masívní náklady na jejich materiální zabezpečení, ubytování, lékařskou péči, zvýšené nároky na školství atd. Ne všechno je sanováno ze státního rozpočtu a z rozpočtu jednotlivých spolkových zemí. Velká část nákladů jde za obcemi. Zejména v oblasti ubytování. Přitom města a obce mají povinnost se o uprchlíky postarat. Říci ne, třeba z důvodu nedostatečných kapacit, není možné. Případně se to rovná politické sebevraždě představitelů obce.

Přesto se obce začínají bouřit. I když zatím jen opatrně a nepříliš nahlas, ale stále častěji. Což bylo v roce 2015, při první obrovské migrační vlně a všeobecné "wilkommen" euforii, nemyslitelné. Ovšem za léta neustálého přísunu dalších, "nových" obyvatel měst a obcí, krátce utlumeném v době korony, se obecní rozpočty vyčerpaly. A nejen rozpočty. I ochota obyvatel neustále řešit problémy celého světa pomalu klesá. Díky energetické krizi, inflaci a válce na Ukrajině musí řešit i ty vlastní. Představitelé vlády a parlamentu však jejich "mrmlání" neslyší. Nebo nechtějí slyšet. Místo toho vyhlašují Německo zemí přistěhovalců a "zjemňují" azylové zákony až na míru zbytečného pravidla. A v první řadě stojí mocí posedlí zelení, die Grüne, kteří postupně ztrácejí kontakt s realitou, s kterou se musí vypořádat jejich voliči. A nejen jejich.

Společné shromáždění nájemníků bylo mezitím zrušeno z důvodu bezpečnosti. Na představitele města se snesla vlna obrovské kritiky i výhrůžek násilím. Proto si teď město zve jednotlivé nájemníky k osobním "pohovorům". Zřejmě doufá, že se jim podaří nájemníky "přemluvit" k dobrovolnosti. Pachuť nespravedlnosti však nezmizí, stejně jako fakt, že situace v Lörrachu není nikterak v současném Německu výjímečná. A s dalšími uprchlíky se bude ještě zhoršovat. Heslo "Wir haben Platz" tak bude spíše zbožné přání.

 

 

Autor: Petr Horký | pátek 24.2.2023 12:09 | karma článku: 16,65 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Sparťanská kodaňská účelovka.

Day "D", kdy Sparta vstoupila do letošní EL nezůstane navždy zapsán zlatým písmem do dějin českého (neřkuli světového) fotbalu. Úplně všeho bylo pomálu, oči sem tam bolely, ale cíle bylo dosaženo. A účel, jak známo, světí kde co.

18.9.2021 v 12:37 | Karma: 25,31 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik