Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisník zuřivého Sparťana: Hoši děkujem! Neděkuj a nalejvej, aneb Třebestovice olééé!

Fotbal mě dokáže občas fakt potěšit. A nemusí se ani jednat o finále mistrovství světa, Champions League nebo o případnej sparťanskej titul. Někdy k tomu stačí amatérský nadšení, dobrá parta, pár nadšenců okolo a postup do okresu!

Dneska trochu netradičně. Sparta posílila v poli i na lávce, hraje svoje první přípravy. Tak si ji nechám na jindy, protože dneska bych chtěl tak trochu vzdát hold partě fotbalovejch nadšenců, který jsou mi ke všemu hodně blízký.

Kdysi jsem taky pobíhal po okresních pažitech a doufal, že to nedělám jenom pro žízeň. V tý malý třebestovický vesnici, na hřišťátku u lesa, kde se ve vlahejch podvečerech rojily komáři, jsme s partou mě podobnejch kopali, co jinýho, než kožený slunce, teda prales, teda čtvrtou třídu. Jestli jsme měli na víc, Bůh suď, myslím že ne. Byli jsme spíš takový ty nadšenci, co si jdou v neděli kopnout do balónu, ale tréninkům jsme moc nedávali. Jenže na týhle úrovni to na ňáký tvrdý drilování není. Starýho psa novejm kouskům nenaučíš, takže co jsme kdo pochytili v mládí (páč každej na vesnici umí aspoň trochu kopnout do balónu), to jsme předváděli v dospělosti na hřišti. Někdy s menším, někdy s větším úspěchem. Teda našly se i mezi náma "hvězdy", ale ty jsme buď spolehlivě utopili v tříšti amatérství, nebo prostě odešly kopat jinam. Pozdějc, různejma oklikama osudu, se zase ty hvězdy vracely k nám na rodnej pažit a my je vítali s nadšením, ačkoliv už byly okopaný vyššíma soutěžema. Občas pomohly k našemu dočasnýmu vzdedmutí, ale více či méně zapadly zpátky do naší party fotbalovejch nadšenejch amatérů tý nejryzejší úrovně.

Jo, fotbal jsme měli rádi. O tom žádná. A jak! Možná víc, než který potetovaný ligový primadony. Vždycky jsme věděli, jak jsme chtěli ten balón zahrát a jen shodou okolností a poryvem větru šel úplně na opačnou stranu. Dostávali jsme nářezy, občas nějakej sami dali (když se konstelace "hvězd" v našem týmu stala příznivou pro nás a nepříznivou pro soupeře - teda když my se sešli a oni ne), neustále jsme poslouchali nářky a vysmívání soupeřů na náš trávník (hodně vzletně řečeno), který vůbec nebrali v potaz, jak krásnej plac u lesa s útulnou hospodou, máme. My jsme zase neustále řešili kolik se nás v neděli sobotu sejde. Ale stejně jsme to odehráli třebas i s naknap lidma, nehledíc na různý bolístky a bolesti žaludku po chlastu. Jo, protože jsme fotbal milovali. A s náma všechny ty Sekyrové, Oklešťkové, Mecerové a jiný, na který si hned nevzpomenu, ale jsou taky za hrdiny. Ti všichni nám vždycky udělali servis jak pro ligovej mančaft, ačkoliv za to nic nedostali. A ani tu radost z naší hry neměli. Měli to, stejně jako my, prostě rádi k zbláznění a k rozvodu doma.

Ale  všichni vytrvali! S ňákou nadějí, že jednou se jim to všechno vrátí. Teda po fotbalový stránce a v pocitu, že třebestovickej mančaft něco znamená a soupeři už strachy prohrávaj 1:0, ještě před cedulí Třebestovic. Vyměnila se generace, přišli mladý nabušený kádři, pár velkejch "hvězd" se do Třebestovic vrátilo natrvalo a spolu s nadšením místních, mladejch a rychlejch hráčů, vymixovali postupovej koktejl. Slušelo by se napsat koktejly, páč postupů bylo víc. A zase u toho byla i ta parta v zázemí, i když mnohý z nich už tisíckrát a miliónkrát prohlašovali, že končej. Ne nemohli by, páč to milujou. Proto jsem jim to taky nikdy nevěřil.

Třebestovice jsou v okrese! To je několik sladkejch slov pro všechny, který se o to přičinili. My zasloužilý bejvalý taky stojíme dál za klandrem, zamačkáváme si slzu hrdosti a voláme: bravo hoši.....Třebéééstovice!!

A takhle to vidím já. Mějte hezkej tejden.

Autor: Petr Horký | pondělí 24.6.2019 19:07 | karma článku: 13,34 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Petr Horký

Radnice v Německu chce vystěhovat nájemníky, aby měla ubytování pro uprchlíky!

Radnice v jihoněmeckém Lörrachu vypověděla smlouvy nájemníkům městských bytů kvůli ubytování ukrajinských uprchlíků. Počínání představitelů města vzbudilo velkou nevoli a mediální humbuk. Město si však i přesto stojí na svém.

24.2.2023 v 12:09 | Karma: 16,65 | Přečteno: 324x | Diskuse

Petr Horký

Úsměvy bezzubých mužů

Začal se viklat. Kdo? No zub přece. To jeho viklání mi hrůzu nahání. Co bude se mnou, co bude s ním?Zmizí navěky? Po těch desítkách společných let? Nikdy s ním nebylo trápení a teď tohle! A jak s tím mám žít já?

25.3.2022 v 19:23 | Karma: 15,81 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Udělejme tečku! Ale za čím? Za blbostí....za svobodou?

Čísla nám rostou. Dánsko opět zavedlo již zrušená opatření, Holandsko vyhlásilo částečný lockdown, Rakousko je zemí jen pro očkované a uzdravené. Znovu se vyhlašují rizikové země a posílá se do karantény. Vítejte, podzim 2021.

14.11.2021 v 23:30 | Karma: 32,05 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Děvčata sorry, jsem prasák, ale léčím se!

Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora Seznam zprávy, novinář, spisovatel, reportér, komentátor, inteligent a prasák, úpěnlivě hledající pomoc a pochopení.

19.10.2021 v 20:00 | Karma: 39,19 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Společnost

Petr Horký

Pohledem zuřivého Sparťana: Boj nesmiřitelných. A nastává doba sparťanská?

Nedělní derby pražských "S" ukončilo jednu sérii a přerušilo jednu tradici. Vrbův vítězný svetr konečně po dlouhých pěti a půl letech porazil Slávii a na pár okamžiků tak zahanbil Trpišovského 54x neporaženou bejsbólku.

6.10.2021 v 11:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Vypsat se ze všeho. Posadit se, popřemýšlet, zformulovat a psát,psát,psát!

Seznam rubrik